Călătorii prin țară - Castrul roman Porolissum
După cucerirea Daciei, romanii au rămas aici, pe teritoriul țării noastre și au construit cetăți în acest capăt de imperiu.
15 Februarie 2017, 17:32
După cucerirea Daciei, romanii au rămas aici, pe teritoriul țării noastre și au construit cetăți în acest capăt de imperiu. În 106, împăratul Traian a ridicat o fortificație, cu scopul de a-și apăra legiunile de dacii liberi, care se aflau dincolo de frontiera Imperiului Roman. Acum, aceste ruine bine conservate formează Cetatea Porolissum, din județul Sălaj. Vestigiile sale arată că zona s-a dezvoltat, iar romanii au conviețuit cu dacii. Istoricii spun că, după retragerea aureliană, în 271, fostul centru administrativ roman ar fi devenit locuința noului popor - român.
La început de mileniu, Porolissum era capitala provinciei Dacia Porolissensis. În 106, Traian a construit aici o fortificaţie. Vă imaginaţi probabil cum din fort romanii vegheau spre zona locuită de dacii liberi. În jurul zidurilor fortificate s-a dezvoltat aşezarea, iar acum putem admira turnurile de apărare, Poarta Praetoria, băile publice, templul lui Jupiter, cu ale sale coloane, ce au rezistat timpului, amfiteatrul sau urmele drumurilor pietruite.
Castrul roman este azi un muzeu în aer liber, animat de legende despre viaţa romanilor, care nu de puţine ori trăiau paşnic, alături de vecinii lor, daci. Urmele unei aşezări a dacilor au fost scoase la iveală tot de arheologi, noi, ca turişti, ne limităm la a ne imagina cum trăiau strămoşii noştri. Şi există, tot de acum două mii de ani inscripţii cu numele celor ce au trăit în jurul vechiului fort ridicat de Traian.
Castrul Porolissum devine în prezent loc de distracţie, când sunt organizate concerte sau alte evenimente în aer liber. Şi, dacă ajungeţi în judeţul Sălaj, dinspre satul Moigrad veţi găsi uşor drumul spre castru, graţie indicatoarelor care înfăţişează un soldat roman, care te îndrumă spre acest loc din România noastră.
Audio: