Rubrica de istorie realizată de Neagu Djuvara
Reascultaţi aici rubrica din săptămâna precedentă realizată de Neagu Djuvara
Articol de Neagu Djuvara, 19 Septembrie 2009, 10:34
Dacă nu aţi reuşit să-l ascultaţi pe prof.
Neagu Djuvara duminica dimineaţa,
îl puteţiasculta prin intermediul
materialelor audio din arhiva sonoră
a rubricii de istorie realizată de
dl. prof. Neagu Djuvara
Ediţia din 27 octombrie 2013:
Ziua Radioului
Date biografice despre Neagu Djuvara
Neagu Djuvara s-a născut pe data de 31 august 1916 la Bucureşti, deşi în toate actele sale apare ca zi de naştere data de 18 august.
Tatăl său, şef de promoţie în 1906 la Politehnica din Berlin-Charlottenburg, a fost căpitan în armata româna în Primul Razboi Mondial şi a murit din cauza epidemiei de gripă spaniolă din 1918. În timpul războiului, împreună cu mama sa a plecat spre Belgia, unde bunicul din partea tatălui era ministru plenipotenţiar al României.
Neagu Djuvara şi-a terminat studiile la Sorbona, unde şi-a luat licenţa în Litere (Istorie) în 1937 şi doctoratul în Drept în 1940. În 1941, după ce s-a întors în ţară, a luat parte că elev-ofiţer de rezervă în cadrul Regimentului 6 Dorobanţi de Garda "Mihai Viteazul" la campania din Basarabia şi Transnistria unde a fost rănit uşor în apropierea oraşului Odessa. În 1943 s-a angajat la Ministerul de Externe şi chiar în dimineaţa zilei de 23 august 1944 părăseşte România pentru a merge la Stockholm în misiune diplomatică de reluare a negocierilor de pace cu Rusia - misiune devenită inutilă. A rămas în Suedia, ca secretar de legaţie până în 1947.
Acuzat în procesul lui Iuliu Maniu din toamna lui 1947, a hotărât să nu se mai întoarcă în ţară, lucrând, până în 1961 în diverse organizaţii din afara României - Comitetul de Asistenţă a Refugiaţilor Români de la Paris, Fundaţia Universitară Carol I - ca secretar general, Radio Europa Liberă - ca ziarist.
Între 1961 şi 1984 a fost consilier diplomatic şi juridic la Ministerul Afacerilor Externe din Niger şi profesor de drept internaţional şi de istorie economică, la Universitatea din capitala Nigerului.
În 1972, tot la Sorbona, a obţinut doctoratul (şi docenţa) în Litere, cu o teză de filosofie a istoriei.
Din 1984 până în 1990 - când s-a întors în ţară, a deţinut funcţia de secretar general al Casei Româneşti de la Paris.
Între 1991 şi 1998 a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti. Este membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi şi al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucureşti.
A publicat peste 22 de cărţi, printre care "Amintirile lui Georges Milesco" - roman autobiografic, "Ce au fost boierii mari în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (secolele XVI-XX)" , "O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri", „Războiul de şaptezeci şi şapte de ani şi premisele hegemoniei americane" sau "Amintiri din pribegie" şi a inregistrat numeroase materiale pentru audiobook-uri.
Îi urăm multă sănătate d-lui prof. Neagu Djuvara!