Ediţiile din 12 şi 13 noiembrie 2011
100 de ani de la apariţia Revistei Flacăra
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 10 Noiembrie 2011, 15:07
Încă din 1911, liberalul Constantin Banu, fondatorul revistei „Flacăra”, a dorit ca revista să contribuie la unirea românilor, pornind de la unirea culturală.
A adunat scriitori care aveau orientări politice diferite, cum ar fi Sadoveanu, Coşbuc, Delavrancea, Caragiale, dar a promovat valoarea şi ideea de unitate naţională.
Cu un preţ de 10 bani în ţară şi de 20 de bani în străinătate, „Flacăra” a adus cultura în casele românilor, fie că trăiau în ţară sau la Budapesta, Viena, Paris şi Berlin. Era o revistă modernă, cu articole şi fotografii de calitate, cu reclame ale firmelor, produselor şi băncilor de succes ale vremii. Războiul a afectat apariţia revistei. Prima renaştere a avut oc în 1921 şi a doua în anul 1952.
Sâmbătă, 12 noiembrie, ascultătorii România Actualităţi au aflat toate aceste lucruri de la George Arion, care de 37 de ani se află la „Flacăra”:
În interviul de duminică, 13 noiembrie, realizat de Gabriel Basarabescu, părintele profesor Alexandru Stan a împărtăşit opiniile domniei sale despre lumea actuală şi despre ortodoxie. Biserica ortodoxă a sprijinit aderarea la Uniunea Europeană. Părerea prof. este că nu se ştie dacă Uniunea Europeană va dura juridic, politic, economic fără o omogenizare a eforturilor pentru o Europă prosperă.
Tinerii ortodocşi ţin unii la alţii, se apropie de biserică şi în ţară dar şi în comunităţile româneşti din Europa, Statele Unite şi Canada. Tinerii frecventează biserica şi au asociaţii ortodoxe, care le oferă posibilităţi de exprimare şi de trăire a credinţei, dar şi unitate naţională, indiferent de distanţă. Mulţi dintre tinerii din lumea de astăzi nu mai au valori, sunt debusolaţi.Valorile teologice creştine i-ar putea salva şi le-ar putea da o direcţie în viaţă. Credinţa este cea care va salva omenirea. Pentru ca să avem preoţi cu har, care să cinstească haina preoţească, seminariştii de la teologie ar trebui să fie riguros aleşi, bine pregătiţi, cu virtute şi adevărată dragoste pentru credinţă. Statul şi biserica sunt cele două capete ale aceluiaşi trup, care este poporul.