Ediţiile din 12 şi 13 mai
Sâmbătă - trupele Holograf, Stigma; duminică - Crsitian Lascu despre Delta Văcăreşti
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 10 Mai 2012, 15:52
Sâmbătă, 12 mai, în cadrul duplexului cu Radio Moldova, ascultătorii au putut afla că Parlamentul de la Chişinău nu a aprobat declararea zilei de 16 mai ca zi de doliu naţional, pentru comemorarea anexării Basarabiei de către Imperiul Rus. Despre evenimentul petrecut acum 200 de ani şi parafat în data de 16/28 mai 1812, prin semnarea în incinta Hanului lui Manuc a Tratatului ruso-turc de la Bucureşti, au vorbit istoricul Ion Bulei, care va fi prezent la manifestările de la Chişinău şi profesorul Neagu Djuvara care a prezentat contextul politic şi istoric european al momentului.
Trupa Holograf s-a aflat în turneu de promovare a albumului apărut în februarie „Holograf – Love Affair” la Oradea, Baia-Mare şi Dej. Albumul conţine 9 piese noi care sunt poveşti de viaţă şi de dragoste aşa cum o spune şi titlul.
Emanuel Mirea de la Stigma a anunţat reunirea trupei în formula clasică cu Cornel Sorian, cu care a lucrat la Londra pentru noul single „Rămâi, Femeie”, piesă promovată şi de Matinalul de weekend.
Duminică, 13 mai, un subiect excepţional despre un loc excepţional!
Delta Văcărești
Foto: Helmut Ignat / National Geographic Romania
Cristian Lascu a povestit cum a pornit proiectul de creare a rezervaţiei Delta Văcăreşti. După demolarea Mânăstirii Văcăreşti şi caselor din jur, o suprafaţă de 190 de hectare a fost îndiguită de autorităţile comuniste, pentru a deveni un canal navigabil. După Revoluţie, Balta Văcăreşti rămasă în paragină a fost declarată spaţiu public şi s-a transformat într-o oază sălbatică, cu un ecosistem format din faună acvatică, păsări sălbatice (raţe, lişiţe, lebede, gâşte), vidre, dihori, bizami, vulpi, un adevărat lanţ trofic. Există posibilitatea exploatării acestui loc şi a transformării lui într-o rezervaţie, un adevărat muzeu Antipa în aer liber, folosind experienţa argentinienilor, care în plin Buenos Aires au creat rezervaţia Costanera Sur, vizitată de peste 15 milioane de turişti în 25 de ani şi care aduce un plămân de oxigen unei capitale poluate precum şi crearea posibilităţii de petrecere a timpului liber într-o oază de verdeaţă.