Ediţiile din 1 şi 2 octombrie 2011
Matinalul de weekend şi „Forumul Românilor de Pretutindeni”
Articol de Leni Trandafir, Magdalena Stoicia, 29 Septembrie 2011, 17:29
Invitaţii de sâmbătă, 1 octombrie, ai Matinalului de weekend au fost: senatorul Titus Corlăţean, Eugen Tomac - din Departamentul Românilor de Pretutindeni, Viorel Badea - senator al colegiului Europa şi Asia, Nicolae Popa - preşedinte al Forumului românilor din SUA şi Val Butnaru - reprezentantul românilor din Republica Moldova.Discuţiile s-au axat pe temele dezbaterilor organizate de primul Forum al Românilor de Pretutindeni desfăşurat la sfârşitul săptămânii la Bucureşti.
Senatorul Titus Corlăţean a făcut un apel către politicienii români de a trece peste graniţele de partid în ceea ce priveşte interesul naţional şi politicile coerente referitoare la Republica Moldova şi la românii din întreaga lume. Românii plecaţi în străinătate ar trebui să aibă o conduită demnă, dar să aibă în spate un stat stabil, puternic economic, bine reprezentat şi respectat în lume. A declarat că va susţine la Forum ca cei ce investesc în afaceri în România să fie încurajaţi prin scutiri de taxe şi impozite pe mai mulţi ani. De la Eugen Tomac, ascultătorii au putut afla că în lume există peste 10 milioane de vorbitori ai limbii române, iar peste 3.500.000 de cetăţeni români se află la muncă în diferite ţări. Forumul a aprobat sprijinirea proiectului de lege propus de senatorul Badea de instituire pe data de 31 august a Sărbătorii Limbii Române în comunităţile din întreaga lume.
Viorel Badea a mai vorbit despre comunităţile de români din Spania şi Italia, denumite „judeţele Spania şi Italia”, dar şi despre prezenţa comunităţilor româneşti în ţări din Asia. România trebuie să-şi revigoreze politica de sprijin pentru toate comunităţile de români din străinătate.
Nicolae Popa, aflat în SUA de peste 30 de ani, a vorbit cu însufleţire despre rolul Bisericii ca factor de coagulare a comunităţilor şi a limbii române. În vreme de criză, sentimentul patriotic trebuie să ne unească indiferent unde trăim. Românii din străinătate care au reuşit în afaceri trebuie să investească în România şi să fie sprijiniţi de statul român.
Val Butnaru, reprezentantul Republicii Moldova a salutat schimbarea de discurs de la interesul problematic particular la interesul naţional a românilor de pretutindeni. În Republica Moldova se derulează importante proiecte promovate de statul român. Se simte în Basarabia sprijinul României, dar şi a românilor din alte părţi ale lumii.
Gabriel Basarabescu împreună cu Nicolae Popa si Val Butnaru | Gabriel Basarabescu împreună cu Viorel Badea şi Eugen Tomac |
De la stânga la dreapta: Viorel Badea, Gabriel Basarabescu, Nicolae Popa şi Val Butnaru | Eugen Tomac, Viorel Badea şi Gabriel Basarabescu, de la stânga la dreapta |
În ediţia de duminică, 2 octombrie, ascultătorii au putut afla câte ceva despre viaţa şi problemele comunităţilor româneşti din Bulgaria de la Plamka Lyubomirova şi din Serbia de la Predrag Balaşevici. În Bulgaria există discrepanţe între generaţii în păstrarea şi vorbirea limbii române. În familiile mixte moderne se vorbeşte mai puţin limba română. Totodată există puţine scoli şi biserici româneşti. E nevoie de mai mulţi profesori şi preoţi români şi de burse de studiu acordate de statul român, pentru elevi şi studenţi. Cu toate acestea, tradiţia este păstrată prin manifestări culturale, festivaluri de folclor, de obiceiuri şi tradiţii.
În Serbia există diferenţe între Banatul Sârbesc (Voievodina) şi zona Timocului.
În Voievodina există multe şcoli şi biserici româneşti. În Timoc pentru o populaţie de 300.000 de români există doar 2 biserici, 4 preoţi şi câteva şcoli româneşti. Românii din Serbia ar dori o implicare mai mare a statului român şi politici de susţinere a construirii de biserici, şcoli şi de înfiinţare a unor publicaţii şi ziare în limba română.
Plamka Lyubomirova, Predrag Balaşevici şi Gabriel Basarabescu | Plamka Lyubomirova, Predrag Balaşevici în studioul RRA |