Maraton de duminică, ediţia din 26 mai
Invitata emisiunii de duminică 26 mai a fost Sofia Şincan, cea care a fondat "Programul 3" destinat publicului tânăr.
Articol de Alexandru Rusu, 23 Mai 2013, 10:59
În cadrul campaniei "Valori ale radioului românesc", care marchează aniversarea a 85 de ani Radio România, invitata emisiunii de duminică 26 mai a fost Sofia Şincan, cea care a fondat "Programul 3".
"Programul 3" a fost înfiinţat pe 12 martie 1973 şi a fost până în 2004 (cu numele Radio România Tineret) postul de radio dedicat tinerilor, un post "ascultabil" chiar pe timpul propagandei comuniste.
Campania "Valori ale radioului românesc" demarată de emisiunea "Maraton de duminică" îşi propune să aducă la microfon, în dialog cu ascultătorii, personalităţi care au marcat istoria radioului.
Audio: Maraton de duminică, invitată doamna Sofia Şincan.
Prima personalitate invitată a fost Paul Grigoriu în data de 28 aprilie.
Foto: O parte din redacţia Programului III (1972), de-a lungul vremii redenumit Radio România Tineret, Radio în Blue Jeans, Radio 3 Net. Sursa: Arhiva Scrisă a Radio România.
Sofia Şincan despre ea însăşi
M-am născut pe 24 ianuarie 1937, în Bucureşti.
Am absolvit IATC I.L. Caragiale, Facultatea Teatrologie Film.
I-am avut ca profesori, printre alţii, pe Andrei Oţetea, Tudor Vianu, Ovidiu Drimba, Ion Ianaşi, Ion Toboşaru, Costică Marinescu, Horia Deleanu, Valentin Silvestru.
În octombrie 1958 am fost repartizată la Radiodifuziunea Română - Direcţia Culturală.
Am realizat emisiuni literare şi ca titular emisiunea de estetică şi activitate teatrală.
În 1964 am devenit şeful secţiei "critică de artă".
În 1965 am realizat prima emisiune TV "Antract" - transmisiune directă de la Timişoara.
În 1965 Octavian Paler, vicepreşedinte la TV, m-a chemat la televiziune şi mi-a încredinţat "Teatrul TV" care includea şi emisiunea "Scena", consacrată vieţii teatrale din ţară.
Am reuşit să realizez cu o largă consultare a oamenilor de cultură un repertoriu pe stagiune, dar şi de perspectivă în care au fost incluse şi piese din dramaturgia universală contemporană.
Am fost redactorul primului serial de teatru TV "Muşatinii" realizat de Sorana Coroamă Stanca după trilogia lui Delavrancea.
În 1972 am revenit la radio ca redactor şef adjunct al Redacţiei Culturale, iar în 1973 mi s-a încredinţat pregătirea, lansarea şi răspunderea programului III pentru tineret.
Am condus acest program aproape 20 de ani. Cu convingerea ca o nouă generaţie trebuie să vină în redacţii să-şi realizeze visurile, în 1990 am cerut pensionarea (legea permitea acest lucru chiar şi la 52 de ani - cu o vechime de 32 de ani).
Dar dragostea pentru radio m-a făcut să lucrez cu plăcere la înfiinţarea unui post privat - Radio 21 - pentru ca mai târziu să revin la prima şi statornica iubire - postul naţional de radio.
În cadrul direcţiei Patrimoniu am făcut unele cercetări de arhive sonore şi am participat la proiecte interesante ca "Teatrul lui I.L. Caragiale în viziunea lui Sică Alexandrescu" (4 CD) şi "Eminescu - ediţia Maiorescu - în interpretări celebre" (4 CD).
În 1959 m-am căsătorit cu Dionisie Şincan şi avem doi copii.
Lucia Constantinescu lucrează la Televiziunea Naţională şi Alexandru Tudor Şincan la revista Auto - Motor - Sport.
Am fost decorată de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer.
Răspund cu pasiune oricărei chemări a radioului românesc.
Sofia Şincan despre soţul ei, Dionisie Şincan
Soţul meu s-a angajat la radio în 1951, în cadrul Direcţiei Culturale, Secţia Literară.
În 1966 devine redactor şef-adjunct.
În 1968 trece la Televiziune, ca redactor şef la Redacţia Social - Educativă (redacţia "greilor" cum era numită, unde se realiza "Reflectorul", anchetele sociale, ciclurile de reportaje contemporane).
După revoluţie revine la Radio şi este membru al primului Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Dionisie Şincan este primul laureat al premiului "Pamfil Şeicaru".
Între 1993 şi 1996 a fost vicepreşedinte la Televiziune, membru al Uniunii Scriitorilor, cu şase volume publicate şi trei volume postume. Două dintre ele au fost difuzate la Radio pe fragmente.
Pentru rubrica de la Matinal "Vorbe parlamentare", realizată timp de 10 ani (1990 - 2000), a fost supranumit "Parlamentarul", iar sociologul Alin Teodorescu spunea că Dionisie Şincan "este o instituţie în instituţie".