Liviu Tofan, invitat la "Maraton de duminică"
Cine nu îşi cunoaşte şi nu îşi studiază trecutul nu are viitor!
Articol de Ioana Stătescu, 15 Decembrie 2009, 11:44
Invitatul Maratonului de dumincă a fost Liviu Tofan, fost şef al redacţiei ştiri şi director adjunct la Europa Liberă, în prezent, Directorul Institutului de Istorie Recentă din Bucureşti. Acesta a vorbit despre ce a însemnat Europa Liberă şi despre activitatea sa în cadrul acestei instituţii.
“Europa Liberă a fost o adevarată uzină care cuprindea 30 de posturi de radio. Fiecare limbă în care se emitea era un department. Pentru cei care ascultau era un post de radio şi nu un department dintr-o mare instituţie.”
Întreabat cum vede traziţia românească, acesta a răspuns:
“Pare să fie o boală foarte grea din trecut pe care România o poartă din epoca totalitară şi pentru că nu a mers la doctor e în continuare foarte bolnavă. Dupa mine, ea se manifestă foarte preganant în toate manifestările care, de pildă, denotă imposibilitatea de a purta un dialog firesc, de a discuta teme şi nu de a ataca oameni, de a folosi invective în loc de a folosi argumente. Toate acestea sunt simptome ale unei boli vechi cu care societatea românească nu a avut putere să meargă la doctor pentru un leac până acum.”
Un alt subiect abordat în cadrul emisiunii l-a constituit campania "Europa Libera, aici", care a debutat la 1 decembrie. Iniţiată de către un grup de foşti redactori şi colaboratori ai Europei Libere, această campanie are ca scop strângerea de fonduri pentru digitalizarea şi aducerea în ţară a arhivelor postului de radio care a făcut istorie în timpul regimului comunist. Campania se vrea un îndemn adresat românilor de a-şi aduce istoria acasă, vizându-i pe "toţi românii care au ascultat şi au crezut în Europa Liberă, dar şi pe tinerii care vor să afle ce a însemnat acest post de radio pentru părinţii lor şi pentru România, ţară al cărei destin a fost marcat în mod tragic de comunism".
Arhiva de emisiuni ale Europei Libere se află în prezent la Hoover Institution din Stanford, California. Aducerea ei în ţară şi înfiinţarea unui „Centru de Cercetare şi Documentare Radio Europa Liberă”, care să găzduiască şi să pună la dispoziţia tuturor românilor o copie a arhivei, presupune costuri de câteva sute de mii de euro.
Toţi cei care doresc să se alăture cauzei campaniei pot contribui prin trimiterea unui SMS, în valoare de 2 euro, la 8820. Succesul acestei acţiuni depinde de dumneavoastră pentru ca numai împreună putem aduce istoria acasă!
Mai multe detalii aflaţi dacă accesaţi site-ul www.100000romani.ro.