Sărbătoarea gastronomiei în stil francez
"Bucatele de zi cu zi " reprezintă tema aleasă pentru cea de-a treia ediție desfășurată la București
Articol de Sorina Man, 23 Septembrie 2016, 20:10
Sub genericul Fete de la Gastronomie / Sărbătoarea gastronomiei, în perioada 23 - 25 septembrie 2016 , Ambasada Franței în România, Camera de Comerț și Industrie Franceză în România, Institutul Francez și Business France alături de partenerii lor organizează o serie de evenimente care celebrează gastronomia franceză.
Fete de la Gastronomie urmărește să evidențieze oferta turistică gastronomică a Franței, să pună în valoare bogăția și calitatea ingredientelor gastronomiei franceze, să încurajeze profesioniști din domeniul gastronomic valorizând calitatea muncii lor și să ofere noi perspective atât pentru specialiști cât și pentru amatori.
Timp de trei zile bucureștenii au rendez-vous cu sărbătoarea care te învață cât de prețios este timpul petrecut într-o atmosferă agreabilă cu familia ori prietenii la o masă dichisită cu produse de bună calitate.
Tonul a fost dat joi de Andrei Tamaș, chef bucătar la Ambasada Franței.
"În prima parte a bufetului am încercat să reprezentăm două tipuri de hărți, harta Franței și harta României, unde am pus produse cu origine/denumire controlată. Avem brânzeturi franțuzești dar și telemea de Ibănești, caș afumat de Rucăr, brânză în coajă de brad tot din zona Rucărului, salam de Sibiu, cârnați afumați...", spune chef Andrei Tamaș.
"Le repas gastronomique a la francaise", promovat în lumea întreagă în luna septembrie sub numele de Sărbătoarea Gastronomiei, pune accentul pe ansamblul pregătirii - de la alegerea produselor locale , selecția felurilor de mâncare, mariajul între bucate și vinuri, arta de a aranja masa și până la conversație și tot ce ține de plăcerea de a împărtăși bucuriile unei mese.
"Mesele au făcut întotdeauna să ne apropiem, să discutăm, să povestim, în jurul meselor s-au legat prietenii, s-au spus povești..."
Tema aleasă pentru a ilustra ediția din 2016 este "Les cuisines populaires / Bucatele de zi cu zi".
"Am pregătit doi curcani cu umplutură de ciuperci și chiar mi-aș dori să văd lumea că taie felii și servește colegul de lângă, pain-surprise / pâine-surpriză, o tradiție franțuzească, vorbim despre o pâine mare umplută cu mini sandwich-uri cu somon și cu jambon... Avem un șalău de Dunăre asociat cu clasicul ratatouille franțuzesc, avem o salată nicoise cu anchois, o salată cu champignons de Paris și pui, nelipsitul quiche lorraine, croque-monsieur și croque-madame, două tipuri de sandwich-uri foarte cunoscute peste tot în lume, și terină de foie-gras, ca la orice eveniment la Ambasada Franței."
La Institutul francez are loc sâmbătă chiar și o mică piață cu produse franțuzești sau care țin de un savoir-faire franțuzesc așa cum sunt Les Saveurs d'Yveline sau dulciurile macarons de la Madame Lucie.
"Suntem prezenți pe piața din București de șase ani și putem spune cu mândrie că am fost primul loc din București în care s-au făcut macarons iar gustul și calitatea sunt aceleași ca la început, declară unul din partenerii de la Madame Lucie . Un macaron de calitate trebuie să aibă o crustă puternică deasupra, un miez care să fie moale și arome deosebite. Noi folosim ingrediente naturale , începând de la pudra de migdale până la aromele și coloranții pe care îi alegem pentru a le da diversele savori și nuanțe.
Se mănâncă doar pentru gust, unul, două, trei ... la un pahar de vin ori de șampanie.
Avem un macaron pentru care rețeta este unică, de ardei iute și ciocolată neagră, avem diferite tipuri de cocktail-uri cum ar fi curacao sau B52, avem un macaron cu aromă de ceai matcha și multe altele."