Salina Turda
Citadela din adâncul pământului
Articol de Sorina Man, 31 Octombrie 2010, 13:30
Terenurile de sport, amfiteatrul cu scaune încălzite, debarcaderul subteran, baza de tratament și o constelație de corpuri de iluminat fac ca vizita în Salina Turda, în scop turistic sau medical, să fie una de vis.
Modernizarea salinei s-a făcut printr-un proiect european, având o finanțare de 5,8 milioane de euro.
Audio: Reportaj de la Salina Turda
Proiectul de modernizare a Salinei Turda este rodul muncii unei echipe complexe de proiectare, condusa de arh. Cornelia Danciu (Cluj).
Pe parcursul derulării proiectului au lucrat mai multi arhitecți, coordonarea fiind asigurată de Marius Danciu și Ioana Danciu, o echipă de structură și o echipă de instalații.
Arhitect Ioana Danciu
Audio: Explicații despre proiectul arhitectural (arh.Ioana Danciu)
Zăcământul de sare este situat in nord-estul orașului Turda și are forma unei perne alungite care se întinde pe o suprafață de 45 kmp și are o adâncime de 1200 m.
Istoria locului arată că primele cariere de sare datează de pe vremea dacilor. Romanii, care au construit aici una dintre cele mai mari fortificații din Europa de Est, făceau exploatarea sării în cariere deschise, de suprafață.
Exploatarea subterană a început în Evul Mediu, prima atestare documentară datând din anul 1271.
Din vremea respectivă se păstrează un altar sculptat în sare, unde minerii îți făceau rugăciunile, precum și o scară de lemn, denumită "Scara Bogaților" pe care coborau notabilitățile orașului pentru a participa la diferite ceremonii religioase.
inginer Ovidiu Mera, directorul general al Salinei Turda
Audio: Despre potențialul terapeutic și dezvoltarea balneară