Redescoperă lumea: Toscana
Siena, orașul medieval cel mai bine păstrat din inima regiunii Toscana, este faimos pentru cursele de cai organizate potrivit unei tradiții ce datează din Evul Mediu.
Articol de Sorina Man, 16 August 2015, 14:51
Despre Il Palio di Siena se spune că ar fi cea mai veche competiție din lume.
Prima mențiune apare într-un document din anul 1238 dar originile ar fi undeva în secolul al XII-lea. Rădăcinile sunt creștine și au legătură cu apariția misterioasă a Sfintei fecioare Maria lângă casele lui Provenanzo Salvani. Ziua în care orașul sărbătorește Madonna di Provenzano, adică 2 iulie, este data tradițională de desfășurare a cursei de cai, ajunsă celebră în lumea întreagă. La începutul secolului al XVIII-lea s-a hotărât ca o a doua cursă să aibă loc în luna august, a doua zi după Adormirea Maicii Domnului.
Locuitorii obișnuiesc să spună că Palio e vita, adică Palio este viața.
Il Palio este o competiție a cartierelor care la Siena sunt organizate ca niște mici state. Au guvernatori, însemne - steag și blazon - și imnuri proprii precum și sfinți pe care îi consideră patroni spirituali. Poartă denumirea de contrada și reprezintă, în cele mai multe cazuri, vechile bresle. În vremurile vechi erau în număr de 59 dar începând cu anul 1729 au fost redimensionate și reduse la 17.
La curse participă reprezentanții a doar zece contrade , potrivit unui anume algoritm. Evenimentul, care stârnește cele mai vii pasiuni în rândul locuitorilor, are loc în Piazza del Campo.
Piața are o formă de cochilie, la fel ca în secolul al XII-lea. Pe margine se montează tribune unde biletele de acces se plătesc cu sume importante. Centrul pieței este amenajat ca un țarc și este deschis publicului larg care poate urmări de aici spectacolul în mod gratuit. Între cele două spații se întinde pista de întrecere peste care se așează pământ și nisip.
Se aleargă trei tururi de pistă. Totul durează mai puțin de trei minute. Trăirile sunt însă foarte intense! Cursa nu este deloc lipsită de riscuri. Caii nu sunt înșeuați iar jockeii, în nebunia cavalcadei, ajung de multe ori să fie trântiți la pământ rănindu-se uneori grav. Este motivul pentru care Il Palio di Siena mai poartă numele de Cursa nebună sau Festivalul capetelor sparte.
Pariurile ajung și ele la sume considerabile. Câștigător este calul care trece primul linia de sosire cu sau fără călăreț. Dealtfel înainte de cursă caii au parte de slujbă de binecuvântare.
Spectaculoasă este însă și parada care precede cursa. Îmbrăcați în costume medievale, unele vechi de sute de ani, reprezentanții fiecărui cartier defilează purtând însemnele caracteristice.
AUDIO
Rubrica Redescoperă lumea se difuzează în fiecare zi de vineir, în cadrul emisiunii Prietenii de la 10.