Redescoperă lumea: Sri Lanka
În orașul Kandy are loc Esala Perahera, cel mai mare festival budhist din Sri Lanka .
Articol de Sorina Man, 20 August 2015, 23:58
Localnicii obișnuiesc să-i spună Mahanuwara, adică Marele Oraș.
Fostă capitală de regat, ultima fortăreață a regilor Sinhala, orașul Kandy a fost denumit asftel de coloniștii britanici pornind de la cuvântul autohton kanda care înseamnă deal.
Orașul este așezat într-o zonă fermecătoare cu dealuri terasate pe care se întind plantații de orez șii arbori de ceai. El este scăldat de cel mai mare râu din țară – Mahaweli Ganga. Chiar în mijloc se află un lac, creat însă artificial în 1807 de ultimul conducător al vechiului regat.
Kandy abundă în temple budiste dar cel mai important este Templul Dintelui Sacru - loc de pelerinaj căci aici se păstrează o relicvă extrem de prețioasă : dintele lui Budha.
Relicva a jucat un rol important în politica locală pentru că – potrivit legendei – acela care intra în posesia sa căpăta dreptul divin de a cârmui peste ținutul respectiv. În fiecare zi de miercuri la templu are loc o ceremonie de îmbăiere simbolică a relicvei, folosindu-se un preparat din ierburi parfumate. Se spune că apa folosită la ritual ar avea proprietăți vindecătoare. În luna august, cu zece zile înainte să fie lună plină, are loc și un festival ce-i este dedicat.
Cunoscut sub numele de Esala Perahera, el nu este doar cel mai vechi și mai mare festival budist din țară ci reprezintă un adevărat simbol pentru Sri Lanka. A rezultat din contopirea a două ceremonii, una care datează din secolul 3 î.e.n. - fiind un ritual de aducere a ploii, iar cealaltă din secolul 4 e.n., atunci când relicva a fost adusă pe acest teritoriu.
Termenul Perahera desemnează parada fastuoasă care are loc în acest interval.
Muzicieni, dansatori, cântăreți, acrobați și elefanți în costume sofisticate și viu colorate umplu străzile orașului în care ajunge să se simtă un puternic miros de tămâie, iasomie și frangipani.
Este „o mișcare perpetuă de foc-râzând în mijlocul tărăgănatului du-te vino al elefanților”, așa cum scria la început de secol XX într-un poem faimosul scriitor britanic D.H.Lawrence.
AUDIO