Redescoperă lumea: Florența
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și Il Calcio Storico Fiorentino
Articol de Sorina Man, 17 Iunie 2016, 11:57
Impunătoarea bazilica Santa Croce, construită în 1294 după un proiect al marelui arhitect Arnolfo di Cambio, este renumită pentru comorile artistice dinlăuntrul său, acesta fiind și locul în care își fac somnul de veci 270 dintre figurile de seamă ale Florenței, între care Galileo Gallilei, Michelangelo sau Machiavelli.
O dată pe an,de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, patronul orașului, dinaintea fațadei de marmură a bazilicii și a statuii lui Dante Allighieri se petrece un eveniment cu totul special.
Piața este acoperită cu nisip și pregătită pentru înfruntarea finală a turneului cunoscut sub numele de Il Calcio Storico Fiorentino.
Jocul este o veche formă de fotbal care datează din secolul al XVI-lea dar care își trage rădăcinile din vechile Harpastum romane, un joc cu balonul extrem de dur folosit uneori și ca antrenament pentru soldați.
Regulile oficiale ale jocului renascentist au fost stabilite în 1580 de contele Giovanni de Bardi.
Este o luptă practic corp la corp, în care sunt îngăduite lovituri de mâini și picioare, tehnici marțiale, forța brută, mai puțin loviturile la cap. Se încearcă totul pentru a ajunge în posesia balonului și a-l aduce în zona stabilită pentru marcarea de puncte.
Înfruntarea durează 50 de minute, fără pauză și fără posibilitatea de a înlocui jucătorii.
Turneul presupune meciuri între patru echipe, reprezentând patru districte ale Florenței San Giovanni, Santa Maria Novella, Santa Croce și Santa Spiritu.
Sunt 27 de jucători de fiecare parte, echipați în haine după model renascentist care la final ajung să fie rupte, pline de nisip, sânge și sudoare.
In 1574 când Henric al III-lea al Franței a fost invitat la un astfel de meci, ar fi spus că evenimentul este prea mic pentru a fi un război adevărat și prea crud pentru a fi un joc.
Începerea jocului este anunțată prin lovituri de tun și este precedată de o ceremonie fastuoasă cu surle și trâmbițe, la care participă nu mai puțin de 500 de persoane echipate după vechea modă renascentistă florentină.
AUDIO