Redescoperă lumea: Braemar
Jocurile scoțiene de la Braemar au loc în prima sâmbătă a lunii septembrie.
Articol de Sorina Man, 05 Septembrie 2015, 19:03
La 93 de km depărtare de Aberdeen, „orașul de granit” cu peste 300 de castele păstrate aici și în împrejurimi, capitală regală scoțiană în secolele XII-XIV, se află mica localitate Braemar.
Înconjurat de munții Grampieni, cu înălțimi care ating un maxim de 1343 m, Braemar este considerat un paradis pentru iubitorii de drumeții și cățărări montane. Faima îi vine însă de la un eveniment care are loc tradițional în prima sâmbătă a lunii septembrie . La el asistă și familia regală britanică a cărei reședință de vară – Castelul Balmoral – se află la doar 11 km de Braemar.
Evenimentul cu pricina este cunoscut sub numele de The Braemar Gathering, adică „Adunarea de la Braemar”, acesta fiind unul din locurile unde se desfășoară celebrele Jocuri scoțiene.
Se spune că jocurile ar fi apărut în secolul al XI-lea, când Regele Malcolm al III-lea al Scoției a cerut organizarea unei curse până pe înățimile din zonă, celui mai rapid concurent fiindu-i acordat titlul de mesager regal. Forma actuală datează însă din epoca victoriană și se pare că a contribuit într-un fel sau altul la definirea Jocurilor Olimpice moderne.
Aruncarea obiectelor grele este caracteristica întrecerilor sportive. Cei mai puternici oameni de prin partea locului vin să-și arate iscusința și forța la „aruncarea ciocanului”, „așezarea pietrei” sau „aruncarea trunchiului de pin” care are o înălțime de 6 m și o greutate de peste 58 kg.
Jocurile aduc însă în arenă și competiții de muzică și de dans.
Dansul Sabiei, cunoscut încă din veacul al XI-lea, stârnește și acum un mare entuziasm atât din partea celor care se încumetă să-i urmeze ritmul cât și din partea spectatorilor , gata oricând să recompenseze performanța prin aplauze și cuvinte de laudă.
Îmbrăcați în tradiționalul kilt și fluturând viu coloratele pleduri scoțiene, participanții – competitori ori doar spectatori – se bucură din plin de această celebrare a culturii scoțiene, în sunetul inconfundabil al muzicii de fluier și cimpoi.
(Rubrica REDESCOPERĂ LUMEA se difuzează în fiecare vineri în cadrul emisiunii PRIETENII DE LA 10)
AUDIO