Lumina bucuriei
Festivalul Luminilor din India, DIWALI, începe la jumătatea lunii octombrie şi ţine cinci zile.
Articol de Sorina Man, 05 Noiembrie 2009, 10:12
Lumina de la această sărbătoare nu este nici a soarelui şi nici a lunii. Este lumina modestă, creată de lumînările şi lampioanele ieşite din mâna omului.
Cuvântul Diwali înseamnă ''şir de lumânări aprinse''. De ce şi pentru cine sunt ele aprinse aflăm, ca de obicei, dintr-o legendă.
( Audio: Ascultați întreaga poveste )
Pentru cei pasionaţi de bucătărie, iată şi o reţetă tradiţională, care seamănă la gust cu zacusca noastră:
Ciuperci cu sos de ceapă.
Aveţi nevoie de 200g de ciuperci, trei cepe, doua roşii tocate mărunt, trei ardei graşi tocaţi şi ei, ulei,frunze de coriandru, sare după gust,un vîrf de cuţit de boia iute şi puţin praf de garam masala (un amestec de chimen, coriandru, cardamon, piper negru, cuisoare, nucsoară, scortişoară).
Ciupercile tăiate se rumenesc în tigaia cu ulei şi se lasă deoparte.Cepele se freacă pentru a face o pastă, care se adaugă peste uleiul încins într-un wok ori o tigaie mai pîntecoasă. Se ţine pe foc, până se arămeşte. Se adaugă roşiile, ardeiul gras, sarea şi praful de ardei iute. Se fierbe până ce sosul se prinde de marginea tigăii. Puteţi adăuga apă, la nevoie, după care puneţi şi ciupercile. La final presăraţi, pentru mai mult gust şi culoare, praful de garam masala şi frunzele de coriandru.