Lumea Noastră - 3 decembrie 2011
Tema emisiunii : Conflictul între generaţii este ceea ce face ca societatea să meargă înainte ?
Articol de Florin Ionescu, 05 Decembrie 2011, 18:01
Conflictul între generaţii este ceea ce face ca societatea să meargă înainte ? Este însuşi motorul progresului, primenirea vieţii sociale, progresul ? Conflictul între generaţii este o luptă pentru putere ?
Ideile care deschid gustul pentru reflectie şi pentru dialog la temă :
Bătrînii au ajuns, cu vîrsta, să deţină pîrghiile puterii, să fie factori determinanţi în structura socială. Tinerii au o potenţialitate creatoare; ei vor să transforme lumea după chipul şi asemănarea lor, pentru ca astfel s-o poată stăpîni. Tranziţia s-a cronicizat, simptomul sărăciei loveşte cultura şi oamenii. Conflictele dintre generaţii dispar, lăsînd locul unei lupte cu nevoile cotidiene.
Profilul unei "generaţii" e dat de numitorul comun al unui etaj de vîrstă sau de evoluţie psiho-socială sau socio-culturală. Ideile comune contează.
E necesară disputa, dezbaterea, e necesară ciocnirea creatoare de diferenţe. Purtat în limitele onoarei şi cavalerismului, conflictul nu are cum să dăuneze. Mai periculoasă e aşa-zisa armonie, călduţă, mediocră şi interesată. Absenţa conflictelor între generaţii în România de astăzi îngrijorează, pentru că înseamnă refuzul progresului, stagnare, închistare.
Paşoptiştii noştri au fost necruţător de polemici împotriva mai vechii generaţii, asimilată drept "tombatere". Totul, declarau aceşti tineri, trebuia modificat şi înnoit. De la moravuri şi îmbrăcăminte, la structurile sociale şi politice. Dreptatea, în perspectiva istoriei, s-a văzut, era de partea acestei noi generaţii, care a făptuit, în 1848, o revoluţie în amîndouă principatele româneşti / Zigu Ornea – publicist, critic si istoric literar.
Postura de "spectator angajat", care putea fi descoperită în 1990 în Piaţa Universităţii, a fost înlocuită cu postura de "spectator interesat", uitată şi ea ulterior. Cei care au încă un interes pentru politică seamănă mai curînd cu chibiţii de la fotbal decît cu cetăţenii unei democraţii participative / Cristian Preda – parlamentar european, profesor si politolog.