Lumea Noastră - 18 august 2012
Tema emisiunii este : Cele două Românii postdecembriste. Sunt multe posibile două Românii ? Sunt obsesii intelectuale sau realităţi ?
Articol de Florin Ionescu, 20 August 2012, 16:23
Ideile care deschid gustul pentru reflecţie şi pentru dialog la temă :
Alina Mungiu – medic şi politolog, activist civic, editorialist, consultant politic – „Clivajele din societatea românească, dintre rural şi urban, dintre Bucureşti şi provincie, dintre majoritate şi minoritate etnică, dintre regiunea dezvoltată şi cea nedezvoltată, fără cablu şi asfalt, sînt pur şi simplu prea mari…”
Barbu Mateescu - sociolog. absolvent University of Pennsylvania. „În Romania există o falie în societate, falie constientizată public. Aceasta falie a depăşit nivelul acceptabil pentru o societate pluralistă. In special în ultimii ani, politicienii au folosit existenţa acestei falii în scopuri electorale, uneori accentuînd-o, alteori fiind şi ei surprinşi de valurile de ură care le motivau votanţii”.
"Europa e un vast teatru cu o mai vastă clacă", scria, în 1896, Caragiale. "La noi n-avem azi decît o strînsură de lume din ce în ce mai mare, mai împestriţată şi mai eterogenă. Această strînsură de năvală, care-şi schimbă fizionomia în fiece zi, care n-are nici o nevoie mai presus de cele individuale, care nu poate avea o tradiţie şi, prin urmare, în nici o împrejurare unitate de gîndire şi simţire, este departe de a fi ceea ce se înţelege prin cuvintele „societate aşezată“. Lumea aceasta seamănă cu un vast bîlci, în care totul e improvizat, totul trecător, nimic înfiinţat de-a binele, nimic durabil. În bîlciuri se ridică barace şubrede, pentru timp foarte mărginit, nu monumente durabile, cari să mai rămînă şi să folosească şi altora decît acelor ce le-au ridicat. Artă, literatură, filozofie – astea sunt monumente pe cari nici nu poate, nici n-ar avea de ce să le ridice o lume cum e cea de astăzi la noi. […] De aici rezultă plîngerea nedreaptă pe care noi, românii, o facem aproape în toate zilele cu atîta uşurătate. Cînd vedem că vreo instituţie nu merge bine, nu-şi atinge scopul sau nu prosperează, atunci n-avem decît un strigăt: Nu merge, pentru că şi în această instituţie se face politică. Dacă nu s-ar amesteca politica, ar merge. Cum vrei să meargă dacă şi aci se amestecă politica?"