Jocuri și simboluri
Jocul de cărți
Articol de Sorina Man, 06 Iunie 2010, 12:00
„Interacţiunea dintre minte şi lume produce simboluri. Dar şi aplecarea minţii asupra ei înseşi şi asupra propriilor posibilităţi produce simboluri, iar acestea sunt mai durabile decît celelalte. Prin urmare, ne spune Ioan Petru Culianu, istoria intelectuală a omenirii nu este decît jocul minţii umane cu ea însăşi şi nici nu poate fi altceva”.
Ca şi jocul de şah, care vine din India, jocurile de cărţi par să aibă un strămoş comun, originar tot din acele locuri, iar proba este adusă de rândurile nemuritorului poem epic Mahabharata.
Importantă este însă nu istoria cât faptul consemnat că jocurile de cărţi au fost din vremuri foarte îndepărtate o parte importantă a vieţii celor ce decideau asupra lumii. Este motivul pentru care, în cea mai mare parte, reprezentările de pe cărţile de joc, până în ziua de azi, au de a face cu lumea puterii şi a celor puternici.
Cele 12 figuri dominante ale unuia dintre cele mai vechi pachete de cărţi din vechea Indie sunt: regele călare pe elefant, regele urmat de luptători pe jos, regele navelor ce purtau bătălii pe apă şi regele pădurii, al şerpilor sau al divinităţilor cerului.
Numărul 12 pare să fi stat la baza construcţiei acestor pachete de cărţi, unde cei 12 regi erau urmaţi de armate de câte 11 alte cărţi, ducând la un total de 144 de cărţi de joc.
Alte pachete au fost construite pornind de la alte cifre simbolice: 8 de la numărul punctelor cardinale, 9 de la numărul planetelor din sistemul nostru solar sau 10 de la numărul sacru al încarnărilor lui Vishnu.
Astăzi, au mai rămas în pachetele de joc, doar patru regi! Să mai zică cineva că lumea nu se simplifică!
Lumea cărţilor de joc se intersectează însă nu doar cu cea a matematicienilor şi a pasionaţilor de teoria comunicării, ci şi cu cea a artiştilor, în moduri cât se poate de neaşteptate. Oricât de efemere, cărţile de joc au reprezentat un spaţiu foarte atractiv de reprezentare vizuală, atât pentru artiștii plastici profesionişti cât şi pentru amatori. Există câteva pachete de cărţi cu reprezentări celebre create de artişti. Cine şi-ar fi închipuit că Arnold Schoenberg, marele compozitor şi teoretician al muzicii atonale, pasionat şi de pictură, a lăsat un astfel de pachet de cărţi de joc, pictat de el?
Moda pachetelor de cărţi cu reproduceri ale unor picturi celebre a făcut epocă şi nu pare încheiată nici astăzi. Există un pachet celebru numit Jocul pictorilor, realizat în anii 1970 şi unul englezesc Deck of cards, cu 56 de ilustraţii ale unor pictori moderni.
Iar dacă vrea cineva să exploreze motivul jocului de cărţi în literatură, atunci nu există punct de referinţă mai solid decât celebra şi minunata poveste a lui Alice în Ţara Minunilor, cea care continuă să ne farmece sufletul şi să ne intrige mintea, de fiecare dată când o recitim.
Audio:Ascultați întreaga poveste