Fratele meu BAOBABUL
Arborele vieții
Articol de Sorina Man, 12 Martie 2011, 17:33
De ce i se spune arborele vieţii?
Cercetările şi datările cu carbon radioactiv au stabilit că unii arbori au atins şi 2000 de ani de viaţă!
I se mai spune şi arborele de limonadă, pentru să sucul fructelor sale, amestecat cu apă, oferă celor însetaţi o băutură care concurează, de la egal la egal, cu cea mai bună dintre băuturile făcute cu ajutorul lămîiei.
În fapt, toate părţile arborelui, de la rădăcină şi tulpină până la fruze şi flori, conţin câte un dar secret, util deopotrivă omului şi animalelor care-l descoperă. În scorburile sale imense poţi găsi un comod adăpost pentru noapte. Lucru încă şi mai important pentru supravieţuire, trunchiul copacului este un soi de rezervor natural pentru apă. Poate înmagazina mii şi chiar zeci de mii de litri de apă, care asigură supravieţuirea oamenilor în zone, uneori, prea puţin darnice cu lichidul vieţii.
Coaja copacului „topită”, asemenea inuluii şi cânepei de la noi, oferă o fibră puternică şi subţire, folosită de localnici la ţesutul năvoadelor, al sacilor ori al materialului din care se realizează chiar piese de îmbrăcăminte. Coaja, uscată şi măcinată mărunt, produce o făină hrănitoare. Frunzele sunt şi ele comestibile şi au un conţinut ridicat de calciu şi fier.
Cât despre fructe, ele sunt apreciate mai ales de călătorul însetat. Seminţele, bogate în vitamina C, au un gust care aminteşte bine de muştar şi sunt folosite adesea ca adaos pentru a colora şi a îmbunătăţi mâncărurile locale. Ele oferă, de asemenea, un ulei bogat în acizi graşi esenţiali ce poate fi folosit, deopotrivă, în alimentaţie, ori pentru scopuri cosmetice.
De la hrană... la podoabe, arborele baobab nu uită să ne ofere secretele sale şi pentru a ne întreţine sănătatea. Zeama fructelor sale este cunoscută şi utilizată în cultura tradiţională pentru că „ia cu mîna”, cum se spune, şi febra şi durerile. Calităţile sale, oferite de conţinutul foarte ridicat de acid ascorbic, s-au dovedit utile şi în diferite tratamente, între care şi cel împotriva scorbutului. Conţinutul ridicat de vitamine din clasa B îl recomandă ca un suport vital pentru sănătate.
Pulpa fructului său este o mină de aur pentru metabolism, datorită conţinutului ridicat de glucide şi prezenţei proteinelor şi lipidelor.
A mai rămas ceva de utilizat...? Ah...polenul, din care localnicii au descoperit că pot realiza o soluţie de lipit foarte puternică.
Audio: Ascultați întreaga poveste