Cărămizile istoriei
Povești știute și mai puțin știute despre Reședința Franței la București
Articol de Sorina Man, 14 Iulie 2016, 13:26
"La doar zece ani de la stabilirea în tânărul stat român, Legația Franței se instalează într-o clădire nouă, construită special pentru aceasta la București. Pentru a-și păstra rolul său de putere europeană, Franța dă strălucire reprezentanței sale diplomatice a cărei scenă va fi clădirea din strada Biserica Amzei.
La balul de inaugurare organizat în anul 1892 de Gustave de Coutouly (1838-1912), ministrul Franței și artizan al acestei reușite, invitați de onoare sunt Prințul moștenitor Ferdinand și Prințesa Maria. Sub porticul care rivalizează cu acela al Teatrului Național din București, trec trăsuri elegante al căror fast bucureștean era cunoscut de străini. Într-o țară care iese de sub tutela Orientului pentru a se întoarce cu hotărâre spre Occident, chestiunea decorării este esențială. Traversând încăperile de primire, vizitatorii descoperă o succesiune de saloane, o bibliotecă și o sală de bal. Pe sub marea deschidere centrală care inundă cu lumină interiorul clădirii, trec spre grădină femei și bărbați eleganți, îmbrăcați după ultima modă pariziană. Acea zi de sărbătoare, a cărei martoră este reședința Franței, dăinuie încă pe lungul drum al relațiilor diplomatice franco-române."
(extras din volumul Reședința Franței în România, apărut în 2013 la Editions Internationales du Patrimoine)
(vizită ghidată la Reședința Franței alături de excelența sa ambasadorul François Saint-Paul)
Documentarul "Cărămizile istoriei" aduce în atenție poveștile știute sau mai puțin știute din istoria Reședinței Franței la București.
AUDIO