Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 4 -10 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, interviuri, reportaje.

Articol de Sorina Man, 05 Noiembrie 2017, 07:20

(Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00. )

Ediția din 4 noiembrie 2017

*****

Inspirat de "Ocolul Pământului în 80 de zile" , celebrul roman al lui Jules Verne, profesorul Emil Sitaru propune o călătorie imaginară prin lume, prin intermediul unei frumoase colecții de piese de șah.

Exponatele, adunate timp de o viață, pun la aceeași masă geografia, istoria, antropologia, etnologia și artele plastice.

Profesorul Emil Sitaru creionează acest univers fabulos în interviul realizat de Anamaria Cârstea, lăsându-vă plăcerea de a-l descoperi pe îndelete în expoziția "Ocolul Pământului în 80 de șahuri" , deschisă până la începutul lunii ianuarie la Muzeul de istorie din Rm.Vâlcea.

AUDIO

"De mai bine de 20 de ani am început să cumpăr jocuri de șah din țările prin care am umblat, pe care le-am vizitat sau unde am lucrat, iar pritetenii - care îmi știau această pasiune - ori familia mea, mi-au adus și ei șahuri, de pe unde au umblat , astfel încât acum am peste 100 de seturi de șah, reprezentative pentru peste 30 de țări de pe șase continente. Unele se remarcă prin tematică, altele prin materialele din care sunt confecționate ori prin tabla cu motive și încrustații tradiționale.

Ceea ce m-a interesat pe mine a fost să încerce să reprezinte ceva din specificul țării respective, unele prin materiale, de exemplu marmură de Italia , aur de Toledo sau cristal de Bohemia, altele prin tematică sau motive tradiționale. Am de exemplu șahuri din Australia cu Opera din Sidney sau cu alte simboluri precum cangurul , ornitorincul . Altele reprezintă bătălii istorice, conchistadorii din Peru și altele.

- E practic și o călătorie pe care o oferiți privitorilor prin intermediul șahului...

- Da , este o călătorie și un mijloc de a încânta privirea, de a afla multe despre tradiții, geografie, istorie. Pentru copii , aceste jocuri sunt foarte instructive.

Șahul este o chintesență a înțelepciunii umane. Este prezentat în diferite forme care conduc și la valori estetice deosebite. Această îmbinare între frumos, util și înțelept este ceva deosebit."

*****

În perioada 5-12 noiembrie, Sibiul găzduiește o nouă ediție a Festivalului Ars Hungarica, cea mai importantă manifestare din județul Sibiu dedicată culturii maghiare. O săptămână întreagă cu spectacole, concerte, expoziții, lansări de carte, filme și alte invitații pentru toate gusturile. De vineri, 10 noiembrie, jazz-ul intră în scenă la Sibiu cu două manifestări de gen, însoțite și de câteva evenimente gastronomice.

Reporter : Carmen Vulcan

"De 12 ani , Centrul Cultural Maghiar din Sibiu organizează festivalul Ars Hungarica , eveniment complex și de ținută , care are priză la public, deși comunitatea maghiară din oraș nu e deloc numeroasă. Ars Hungarica aduce la Sibiu peste 100 de artiști din România și Ungaria, care vor oferi publicului peste 30 de evenimente pentru toate gusturile, de la concerte de muzică clasică , rock, jazz sau pop, spectacole de teatru, la expoziții, lansări de carte, recitaluri de poezie , proiecții de filme și tot felul de evenimente pentru copii. Deschiderea festivalului Ars Hungarica are loc duminică după-amiază, de la ora 17, în Sala de oglinzi a Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu cu o lansare de carte. Este vorba despre "Sibiu-dragostea mea", scrisă de Borsos Miklos, un sculptor născut la Sibiu în 1906.

La sfîrșitul săptămânii viitoare jazzul va pune stăpânire pe Sibiu care va găzdui două evenimente dedicate acestui gen muzical . Este vorba despre Concursul Sibiu Jazz Competition , în care se vor întrece 13 formații de tineri muzicieni din 8 țări iar concertele vor avea loc în fiecare seară , de vineri până duminică la Sala Thalia, începând cu ora 19.

Tot vineri, 10 noiembrie, începe Mozaic Jazz Festival, care va aduce pe scena de la Redal Expo deopotrivă artiști consacrați și trupe noi, din țară și străinătate, care vin cu elemente inedite în show-urile live pe care le oferă.

În premieră la această ediție a festivalului , muzica de jazz va fi completată de experiențe gastronomice."Eat-local", o inițiativă locală care promovează micii producători din zonă și bucătăria tradițională , va aduce în spațiul festivalului un bufet numai cu produse locale.

De asemenea , pe 11 și 12 noiembrie, vor fi organizate pentru participanții la festival , dar nu numai, brunch-uri în diferite zone pitorești din apropierea Sibiului.

Astfel, sâmbătă 11 noiembrie, în curtea Bisericii fortificate din localitatea Cristian , pofticioșii sunt invitați la un brunch cu tema "slănină și ceapă" , în care vor găsi preparate tradiționale săsești din zona de sud a Transilvaniei, reinterpretate.

Duminică 12 noiembrie, o altă întâlnire culinară va avea loc în curtea bisericii săsești din cartierul Gușterița , sub titlul "Arome și sunete din Transilvania". De această dată va fi un meniu vegetarian, care va include preparate și băuturi de proveniență locală , iar participanții la brunch vor avea ocazia să asiste și la un concert de canto în biserică , cu melodii interpretate în română, engleză , germană și latină.

Evenimentele de acest fel promovează și prefațează titlul pe care Sibiul îl va deține în anul 2019 de Regiune Gastronomică Europeană."


*****

"Biloxi Blues", piesa care a făcut carieră pe Broadway, având unul din cele mai răsunătoare succese de public, scrisă de dramaturgul american Neil Simon într-o comică și amară în același timp, este o premieră în repertoriul Teatrului Ion Dezideriu din Petroșani.

Reporter : Ilie Pintea

*****

Festival unic în spațiul cultural românesc, "Temps d'images" aduce și anul acesta la Cluj în dezbatere o temă, declinată artistic în varii feluri, îndrăznețe și provocatoare. Evenimentul vine însă și cu însemnul unui final de parcurs.

Reporter: Claudiu Pădurean

AUDIO

*****

Până duminică 12 noiembrie, în foaierul "H.H.Stahl" al Muzeului Satului din București, poate fi admirată expoziția de pictură pe sticlă "ODINIOARĂ" a artistului plastic Elena Oana Agapie.

(Elena Oana Agapie, Ritm infinit)

Este o expoziție care amintește de meșteșugul practicat de țăranii iconari dar pe care artista îl continuă într-un alt plan ideatic, doldora de simboluri și semnificații .

"Omul, înainte de a învăța să scrie și să citească, a apelat la simbolistică. Era alfabetul de început . Acum parcă sunt ca niște pietre care s-au tot rostogolit în apa vremii și nu se mai asamblează perfect, trimițând lumina parcă altfel. Dar, odată învățat alfabetul , imediat recunoști și reușești să deslușești mesajul." (Elena Oana Agapie)

Reporter: Sorina Man

AUDIO

LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL  8 - 14 septembrie 2018
Lumea noastră 12 Septembrie 2018, 10:32

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
Lumea noastră 27 August 2018, 18:53

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:13

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018
CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:12

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018
CALENDAR CULTURAL 4 - 10 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:10

CALENDAR CULTURAL 4 - 10 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 4 - 10 august 2018