CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017
Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje,interviuri
Articol de Sorina Man, 28 Octombrie 2017, 13:13
(Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00. )
Ediția din 28 octombrie 2017
*****
La București este timpul poveștilor. Din 31 octombrie începe Festivalul Internațional de Arta Povestirii, pus la cale de Asociația Gradusart. Sufletul acestei minunate întâmplări este jurnalista Adriana Ene, cu care am stat de vorbă pentru a afla detalii.
AUDIO 1
*****
În seria Cartografii sonore, proiect cultural al Muzeului Hărților și Cărții Vechi, marți, 31 octombrie, va fi adusă în atenția publicului povestea hărții "Dacia.Moesia. Descrierea veche", realizată de celebrul cartograf flamand Abraham Ortelius și publicată la Antwerpen în 1595. Prezentarea, pe care o va face istoricul Silviu Anghel, va fi însoțită de un program muzical inspirat de povestea hărții expuse, în interpretarea Chordis Quartet din Tg.Mureș.
Apropo de muzica veche, din 27 octombrie până pe 13 noiembrie, o vom putea regăsi în haine noi și surprinzătoare la festivalul SONORO, care se va desfășura în diferite etape la București, Timișoara, Cluj și Brașov. Muzica de cameră se va împleti cu poezie, video-art, fashion design... Cea de-a 12-a ediție este concepută ca un joc de-a v-ați ascunselea. Fiecare spectacol a fost asociat unei idei și unui nume.
AUDIO 2
*****
O asociație bucureșteană are de ceva vreme un program intitulat "Vânătoarea arhitecturală". cei care sunt pasionați de fotografie sunt îndemnați să parcurgă un traseu cultural și să surprindă elemente arhitecturale mai mult sau mai pițin cunoscute de marele public. Dincolo de aceste activități, este clar că orașul vrea să fie văzut și altfel. Orașul este plin de istorii și povești, care așteaptă să fie descoperite. Intr-un fel la asta ne îndeamnă și Urban Eye festival care are loc la București în perioada 1-5 noiembrie. Pentru detalii , am stat de vorbă cu arhitecta Monica Sebastyen.
AUDIO 3
*****
"Toată viața fugi după lucrurile văzute și niciodată nu le atingi cu adevărat. Nu există om mai fericit decât cel ce nu are nimic de dorit." se spune în piesa "Țara lui Gufi" , scrisă de Matei Vișniec - piesă care deschide noua stagiune a Teatrului Bacovia din Bacău. Regia îi aparține arădeanului Erno Tapaszto, care i-a acordat un scurt interviu colegului Gabriel Pop.
Premiera spectacolului "Țara lui Gufi" va avea loc duminică, 29 octombrie, având două reprezentații, la ora 17 și la ora 20, cu distribuții diferite.
Alte scene, alte piese de teatru!
La Ploiești începe marți , 31 octombrie, Festivalul de teatru Toma Caragiu. Detaliile sunt prezentate de Simona Uță și interlocutorii săi.
Și o altă informație, primită de la Gina Poenaru:
Actorii botoșăneni de la Teatrul Mihai Eminescu sunt singurii români prezenți la Festivalul Internațional de Comedie care se desfășoară până pe 31 octombrie la Cernăuți, în Ucraina. Spectacolul pe care îl joacă - "Bocitoarele vesele" - combină folclorul românesc cu texte din piesele lui Shakespeare. Cuvintele dramaturgului sunt ritmate de cobza românească, nelipsind nici elemente de dans. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu iar coregrafia și ilustrația muzicală de Victoria Bucun.
AUDIO 4
*****
Creatorii de fabulă și epigramă și-au măsurat forța talentului la cea de-a 12-a ediție a festivalului de satiră și umor Povestea vorbii. Câștigătorii vor fi anunțați la întâlnirea care are loc de data aceasta în stațiunea Călimănești.
Nichi Ursei, președintele Clubului Umoriștilor Vâlceni, într-un scurt dialog cu Anamaria Cârstea.
AUDIO 5
*****
Miercuri, 1 noiembrie, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București are loc vernisajul expoziției "Ilfoveanu".
Este o expoziție personală a maestrului Sorin Ilfoveanu, care își poartă privitorii către o lume aflată la confluența dintre real și imaginar, vechi și nou, Orient și Occident.
La Timișoara intrăm în ultima săptămână a Bienalei Art Encounters, cu expoziții concentrate pe arta contemporană românească,, discuții, ateliere de lucru și vizite ghidate, după cum am aflat de la Alina Bujancă.
AUDIO 6
*****
O inedită prezentare de kimonouri , realizate de către maestrul Nobuaki Tomita va marca începutul Lunii culturii japoneze, serie de evenimente care mai cuprinde proiecții de filme artistice, expoziții de stampe și hărți japoneze vechi, ateliere de caligrafie, origami, sushi, ceremonii ale ceaiului, lansări de carte, conferințe dar și competiții de aikido și kendo. Vom avea prilejul în edițiile următoare ale calendarului cultural să vorbim despre toate aceste pe îndelete.
Prezentarea de kimonouri are loc pe data de 2 noiembrie la Universitatea Româno-Americană din București, cu începere de la ora 18,00.
AUDIO 7
*****
La sfârșit de săptămână, căutăm un traseu cultural. Cristiana Sabău ne propune o vizită la singurul muzeu de land-art din România, aflat în Bistrița-Năsăud, la poalele Munților Rodnei.
AUDIO 8
*****
AUDIO CALENDAR CULTURAL EDITIA 7-13 OCTOMBRIE (integral)
*****
AUDIO CALENDAR CULTURAL EDITIA 14-20 OCTOMBRIE (integral)
*****
AUDIO CALENDAR CULTURAL EDIȚIA 21-27 OCTOMBRIE (integral)
*****