Premiile Grammy
Anul acesta, un artist de jazz a reuşit să ia un premiu important la o categorie generală, "Best New Artist".
Articol de Liviu Zamora, 17 Martie 2011, 16:53
De fiecare dată, în această perioadă a anului, industria muzicală americană îşi face bilanţul şi decernează mult râvnitele premii Grammy.
Există o multitudine de categorii, dar jazz-ul şi blues-ul se află la loc de cinste, în ţara care le-a dăruit întregii lumi.
Anul acesta, un artist de jazz a reuşit să ia un premiu important la o categorie generală, „Best New Artist”. Este vorba vorba despre multi-instrumentistă şi cântăreaţă Esperanza Spalding (26 de ani), care a reuşit să-l surclaseze pe starul pop adolescentin Justin Bieber.
Esperanza este unul dintre cei mai tineri profesori ai celebrului colegiu Berklee şi are deja trei albume de activ, dar probabil că această distincţie i-a fost acordată pentru a consemna ascensiunea ei în elita muzicii.
Trecând acum la categoriile destinate strict jazz-ului, remarcăm că basistul Stanley Clarke a reuşit să câştige la „Best Contemporary Jazz Album”, cu discul intitulat „The Stanley Clarke Band”, chiar dacă a avut o concurenţă acerbă.
Cel mai bun album de jazz vocal este un tribut adus lui Billie Holiday de către Dee Dee Bridgewater, iar la jazz instrumental câştigător a fost desemnat postum saxofonistul James Moody (decedat în decembrie 2010), prietenul de o viaţă al lui Dizzy Gillespie.
Herbie Hancock a fost învingătorul pentru „Best Improvised Jazz Solo”, provenit din piesa „A Change Is Gonna Come”, de pe mult discutatul său album „The Imagine Project”. De menţionat că pianistul s-a ales cu un premiu şi la secţiunea pop, „Best Pop Collaboration with Vocals”, pentru interpretarea pe care a dat-o faimosului cântec „Imagine”.
La jazz s-au mai acordat alte două distincţii: „Best Large Jazz Ensemble Album”, obţinută de Mingus Big Band, şi „Best Latin Jazz Album”, câştigată de pentru a patra oară în carieră de pianistul Chuco Valdes.
Blues-ul are rezervate două categorii: „traditional” şi „contemporary”.
Prima l-a avut ca învingător pe venerabilul pianist Pinetop Perkins (96 de ani), iar cea de-a doua pe Buddy Guy, legendarul chitarist din Chicago, cel care afirmă despre sine că este „74 years young”.
O categorie mai nou introdusă este „Best Americana Album”. Scopul acesteia este de a reflecta o tendinţă tot mai pregnantă în muzica Statelor Unite, de a se anula graniţele dintre genurile tradiţionale (blues, country, folk, bluegrass, gospel, rockabilly).
Câştigătoarea din 2011 este Mavis Staples, care deşi consacrată ca artistă de gospel, nu s-a sfiit niciodată să evidenţieze spiritul benefic din stilurile de muzică profane, ca blues, soul sau country. Mavis, în vârstă de 71 de ani, a izbucnit pur şi simplu în lacrimi, în momentul în care i s-a înmânat faimosul trofeu sub formă de gramofon. Explicabil, după o carieră profesională începută în anul 1952.
Cei mai mulţi dintre artiştii menţionaţi au fost prezenţi în undă la „Jazz & blues a la carte” şi vor mai fi desigur, fiindcă în emisiunea noastră puteţi auzi doar ceea ce este mai bun în muzica timpurilor noastre.