Reţete din Bucovina
Salată de bureţi, pentru iarna.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 30 Septembrie 2011, 12:19
În pădurile Bucovinei cresc tot felul de bureţi comestibili din care gospodinele prepară şi conserve şi mâncăruri. Dintre toate, cel mai gustos este hribul, considerat şi „regele ciupercilor”. Turiştii care ajung în zonă caută în pensiuni ciulamaua de hribi sau ciorba de hribi. Pentru conserve însă, gospodinele folosesc şi alte specii de bureţi, cum ar fi râşcovii, opinticii, din care se prepară o salată pe cât de gustoasă, pe atât de „frumoasă”. Reţeta pe care v-o recomand, am aflat-o la rândul meu, de la o bună gospodină din Suceviţa, profesoara Corina Pănculescu. Aveţi nevoie de
5 kg de bureţi de dimensiuni mici, spălaţi şi fierţi, 3 kg gogoşari, 1 kg ceapă iar pentru baiţul care ajută la convervare se folosesc următoarele: 2 linguri sare grunjoasă, 8 linguri zahăr, o cană oţet, 2 căni apă, 200 ml ulei, piper boabe şi 3-4 foi de dafin.
Ceapa se curăţă, se spală şi se taie solzişori. Gogoşarii se curăţă de seminţe şi se taie feliuţe subţiri. Bureţii se curăţă, se spală şi se fierb 20-30 minute. Într-o oală se prepară baiţul din apă, ulei, oţet, sare, zahăr, piper boabe şi foile de dafin. Se pune oala pe foc şi când începe să fiarbă acest sos se adaugă ceapa. Se lasă la foc mic, aproximativ 5 minute, apoi se adaugă gogoşarii şi bureţii fierţi. Se ţine în baiţ până ce gogoşarul se înmoaie cam pe jumătate, apoi se lasă să se răcească. Pentru aspect se adaugă măsline negre care cu gogoşarul roşu, ceapa aurie şi bureţii dau un aspect plăcut în borcan.
Compoziţia se pune în borcane, după ce s-a răcit şi rezista ca o conservă, fără alte adoaosuri.