Până la Dumnezeu te duce Tunelul Sfinţilor
Tunelul sfinţilor din Straja e lung de 54 de metri, şi are pictaţi pe interior 365 de sfinţi din calendarul ortodox.
17 Februarie 2012, 13:45
Zăpada acestui începu de an, care le dă atâtea bătăi de cap celor mai mulţi dintre noi, e o adevărată binecuvântare pentru cabanierii din munţii Văii Jiului, dar şi pentru oaspeţii lor, care vin să se bucure de pârtrii pline de nea şi de peisaje ca-n cărţile cu poveşti.
Una dintre cele mai căutate staţiuni e Straja, din munţii Vâlcan, unde munca făcută astă vară se vede abia acum.
E vorba de noua pârtie care plaecă din staţiune şi ajunge până în Lupeni, fiind, cu cei aproape 3 kilometri şi jumătate cât măsoară, una dintre cele mai lungi din ţară, dar şi de tunurile de zăpadă, care au suplinit natura înainte să ningă.
Sunt, în total, 7 pârtii legate între ele, ce totalizează aproape 6 kilometri, două fiind dotate cu instalaţii de nocturnă, iar cei care nu se încumetă să pună schiurile în picioare pot folosi pârtia specială pentru sănii ori pe cea de tubbing, care promite senzaţii tari.
Cu toate astea, turiştii care ajung în Straja - şi sunt tot mai mulţi de la un an la altul – descoperă aici, în munţii Văii Jiului, nu numai peisaje de poveste ori gazde primitoare, ci şi un loc în care sunt, cu adevărat, mai aproape de Cer, datorită schitului din staţiune, care e o apariţie oarecum insolită într-o zonă destinată răsfăţului şi relaxării.
Cei care vin aici pentru prima dată se bucură să găsească schitul din vârf de munte, care veghează liniştea celor care au luptat şi au murit în aceşti munţi.
Ctitorul bisericuţei din Straja, Emil Părău, a ridicat acest lăcaş de cult pentru liniştea sufletelor miilor de soldaţi căzuţi aici în primul război mondial, şi în fiecare duminică mica biserică de lemn e plină de oameni veniţi să asiste la slujbă.
Nu doar schitul e aparte, ci şi felul în care credincioşii pot ajunge le el.
Pentru că iarna, în zile ca acestea, drumul spre biserică e troienit cu zăpadă ce ajunge ţi la trei metri, calea spre schit a devenit un tunel cum nu mai e altul, ce ajunge, pentru cei ce cred, un adevărat drum de iniţiere.
Tunelul sfinţilor din Straja e lung de 54 de metri, şi are pictaţi pe interior 365 de sfinţi din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an, fiind una dintre atracţiile staţiunii din munţii Vâlcan.
Tunelul a devenit mai apoi un veritabil calendar ortodox ilustrat, unde o candelă aprinsă luminează sfântul din ziua respectivă.
Merită să vă abateţi pe aici dacă treceţi prin Straja, şi chiar dacă n-aveţi timp să spuneşi o rugăciune, tot o să vă simţiţi mai aproape de Cer…