Drumeţie prin regatul rugăciunii
Aproape de Defileul Dunării, una din cele mai pitoreşti zone din Europa, s-au pus bazele isihasmului românesc.
Articol de Mihai Bădescu, 18 Mai 2012, 09:29
Vă invit într-un periplu printr-un regat al rugăciunii, regatul frumuseţii monahale mehedinţene.
Şi voi începe drumeţia noastră cu Mănăstirea Sfânta Ana aşezată pe colinele delurilor, deasupra frumosului oraş Orşova.
Locaşul monahal este ctitorie a celebrului om de litere Pamfil Şeicaru, care luptând în primul război pe aceste meleaguri a fost aproape îngropat de un obuz.
Scăpat cu viaţă, cunoscutul jurnalist făcu jurământ în faţa lui Dumnezeu că va construi o mănăstire, ceea ce s-a şi întâmplat câţiva ani mai târziu.
În locul transformat de comunişti în restaurnat puteţi găsi astăzi un sfânt aşezământ monahal în care sunt păstrate câteva fărâme din Sfintele Moaşte ale Sfintei Ana şi mormântul ctitorului mănăstirii, Pamfil Şeicaru.
Doar 6 –7 km la est de Defileul Dunării, una dintre cele mai pitoreşti zone din Europa, puteţi întâlni Mănăstirea Vodiţa.
Aşezământul monahal este ctitorie a Sfântului Nicodim de la Tismana, despre care legenda spune că ar fi tecut Dunărea aşezat în picioare pe rasa călugătească.
El a pus la Vodiţa bazele isihasmului românesc.
În drumul său către Tismana, locul unde urma să se încheie visul revelat de Fecioara Maria, acela de a construi o mănăstire în apropierea a trei cascade, Nicodim ridică mănăstire ce dăinui de veacuri şi la Schitul Topolniţei, un alt loc ales parcă de Creator întru rugăciune, smerenie şi frumuseţe.
Desigur, întreaga istorie a acestor aşezăminte monahale este imposibil de cuprins în doar câteva slove.
Fumuseţea lor se poate revela în adevărata ei splendoare doar dacă vizitaţi aceste locuri care cu siguranţă vor lăsa uimire şi în acelaşi timp o pace adâncă în inimile dumneavoastră.