Bogracs
Reţeta care pune iarna pe fugă.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 11 Februarie 2011, 18:08
Omătul dă semne că trebuie să plece, lăsând loc mult aşteptatei primăveri.
Încălzirea vremii înseamnă şi ieşitul gospodarilor la câmp sau, dacă nu, prin ogradă.
Şi cum după o muncă grea e nevoie şi de o mâncare care să dea puteri, bogracs-ul e numai potrivit. Bogracs-ul este, desigur, o mâncare ungurească, deosebit de apreciată în satele Sălajului de pe Valea Crasnei.
După o săptămână plină, duminica, după ieşirea din Sfânta biserică, bărbatul din casă face un foc aspru în grădina casei, iar deasupra jarului este agăţat ceaunul.
Se toacă mărunt ceapa şi alte legume, iar apoi se adaugă carnea.
După un strop de vreme se aruncă în ceaun şi apa şi celelalte condimente numai de gospodinele pricepute ştiute şi evident cartofii sau fasolea după caz.
După două sau trei ceasuri mâncarea este gata şi se serveşte cu pită proaspăt scoasă din cuptor şi…înainte, un păhărel cu pălincă de Sălaj.