Care mai de care - 25 septembrie 2010
De la bucătăria franțuzească la pastele italienești și berea irlandeză
25 Septembrie 2010, 14:42
Fără vreun motiv anume mi-am zis că n-ar fi rău să oferim gurmanzilor primele momente publicistice din această ediție, așa că Roxana Vasile a și plecat la bucătărie. Ce-i drept, nu orice bucătărie, ci una dintre cele mai renumite din Paris, unde maestru bucătar este celebrul Philippe Renard. Cu echipa de 50 de persoane pe care o conduce, face, în medie, 1.200 de porţii de mâncare pe zi. Pe de altă parte, Philippe Renard e şi preşedintele juriului unui prestigios premiu de literatură gastronomică: “Antonin Carême”, pe care a avut ideea să-l creeze acum 10 ani. Printre clienţii de vază ai lui Philippe Renard se numără chiar preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, căruia îi place să mănânce … bine.
Și tot pentru gurmanzi, de la Gabriela Pentelescu avem și niște paste italienești explicate în cuvinte românești pe ritm de tarantelă napolitană.
Din Irlanda, Cristina Tiberian ne povestește că în ultima zi a lunii decembrie 1759, un tânăr irlandez de 34 de ani, pe nume Arthur Guinness, a preluat de la Mark Rainsford o fabrică de bere veche, ruinată, cu o tehnologie depășită, situată pe o fâșie de pământ în James Streeet din Dublin.
Afacerea, în fapt concesiune pentru nouă ani la prețul de 45 de lire irlandeze pe an, a fost privită cu neîncredere de către amicii lui Guinness. Și asta deoarece fabrica de bere preluată de Guinness avea o notorietate foarte scazută, iar strada pe care aceasta era locată era deja plină de alte fabrici similare, toate atrase de rezervele foarte mari de apă. Cu toate aceste impedimente, Arthur Guinness avea să schimbe această stare de fapt și să producă una dintre cele mai căutate beri de pe glob: berea neagră Guinness - GALERIE FOTO |