Care mai de care - 2 iulie 2011
Catedrala de la Reims la 800 de ani - unul din cele 5 subiecte
02 Iulie 2011, 14:49
Aproape toți regii Franței au fost încoronați în catedrala de la Reims, edificiu excepțional, considerat de referință în arta gotică. Istoria nu a trecut, însă, fără să lase urme.
În Primul Război Mondial, catedrala a ars în bombardamentele artileriei germane, dar francezii, prin grija lor pentru patrimoniu, au ridicat-o din ruină. Cu peste 2300 de statui cioplite în piatră și cu vitralii excepționale, între care unele realizate de pictorul Marc Chagall, catedrala de la Reims este una din cele mai cunoscute din Franța. Anul acesta, se împlinesc 800 de ani de când a fost pusă piatra ei de temelie. Reportajul și fotografiile, Roxana Vasile.
Dacă singura problemă a fetelor de astăzi este cu ce costumaţie să-şi asorteze bicicleta, lucrurile nu au stat mereu aşa.
Odinioară, femeile se expuneau oprobiului public dacă preferau acest mijloc de locomoţie celui tradiţional: trăsura cu cai. Una dintre primele dame care au avut curajul să circule pe biţiclu, a fost Miţa Biciclista, a cărei casă o puteţi găsi în Piaţa Amzei din București, lângă Ambasada Franţei. Iar cel care a avut curajul să facă un reportaj pe această temă a fost Adrian Cristea.
Casa Miței Biciclista | Distileria Beefeater | Cappuccino | Ion Barbu |
Dan Vasiliu a făcut o vizită la fabrica de gin Beefeater's. A observat, a degustat, dar a făcut și un reportaj pentru noi. Ca să știm cum e. Iar de la Claudia Marcu veți afla cât de mult le place olandezilor cafeaua.
Peștera Bolii de lângă Petroșani e, la acest sfârșit de săptămână, scena celui mai neobișnuit concurs de poezie din România: o sută de poeme alese cu grijă de artistul Ion Barbu au fost transformate de copii în bărcuțe de hârtie și vor fi lansate pe râul care traversează peștera. Evident, câștigă poemul care ajunge primul la lumină, în celălalt capăt al peșterii, așa că e vorba de o "selecție naturală" a valorii.
Proiectul face parte din cea de-a treia ediție a Memorialului Ion Dezideriu Sîrbu, care mai cuprinde un atelier de poezie cu Șerban Foarță, proiecții de filme realizate la Petrila, un spectacol de teatru în stradă și recitaluri de folk și jazz. Avanpremiera acestor evenimente, în interviul pe care Ion Barbu i l-a acordat lui Ilie Pintea.