”Vaccinarea rămâne soluţia de prevenire”
"Apel matinal" - Invitat: Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Decembrie 2021, 09:35
"Apel matinal" - Invitat: Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Daniela Petrican - România va introduce din 20 decembrie formularul de localizare a pasagerului, sau PLF, un document de călătorie electronic, implementat deja în alte țări europene. Este vorba despre un formular pe care pasagerul îl completează înainte de a pleca în călătorie și îl prezintă autorităților la frontieră - a explicat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, și invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața!
Raed Arafat: Bună dimineaţa!
Realizator: Ce date ar trebui să includă acest formular de localizare a pasagerului, dar și cine va trebui să îl completeze?
Raed Arafat: Îl completează pasagerul, îl completează, în mod normal și recomandabil, înainte să înceapă călătoria, adică înainte să se îmbarce în avion sau înainte să înceapă călătoria către România, ca să nu stea să completeze la graniţă şi atunci să apară un rând mai mare şi să întârzie procesarea pasagerilor. În momentul în care l-a completat, va conţine date personale, plus, bineînţeles, adresa unde merge. Pentru cetăţenii români adresa unde vor merge, unde locuiesc, pentru cetăţenii străini la ce hotel sau dacă merg în mai multe locuri unde merg, în ce date și la ce hoteluri. Cam asta este ideea, tocmai pentru că dacă apare o situație în care necesită anunţarea lor că au fost în contact, că au fost în apropierea unei persoane care este cu COVID-19 atunci să poată autoritățile sanitare să le găsească imediat. Este un formular care a fost recomandat de mult la nivel european, multe țări îl au şi România acum îl va implementa după discuţia care a avut loc cu premierul ieri.
Realizator: Va fi doar electronic sau și în varianta tipărită?
Raed Arafat: Nu, se poate şi în varianta tipărită. Cine nu vrea să-l completeze electronic poate să-l descarce, să-l imprime....
Realizator: Unde va fi disponibil acest formular?
Raed Arafat: O să fie anunţat. O să fie făcută o campanie de informare, pentru asta este până în data de 20 decembrie, pentru că mai sunt anumite lucruri care trebuie făcute. Aici STS este cel care realizează partea digitală şi urmează să fie anunțat acest lucru și toate detaliile în timp util, pentru ca lumea să ştie de unde să-l acceseze şi să-l completeze.
Realizator: Este legată introducerea acestui formular de apariția și răspândirea rapidă a noii tulpini virale Omicron în România? Care este acum situația?
Raed Arafat: Este una din modalitățile care să ne permită limitarea răspândirii, pentru că noi putem să întârziem răspândirea, putem să o limităm, nu putem să o oprim total. Se vede că se răspândeşte repede la nivel internaţional. În România, în acest moment, noi ştim de cazurile care au fost aduse din Africa de Sud şi care nu sunt cazuri care au călătorit şi au intrat în contact cu alte persoane. Adică ei au fost aduşi cu o cursă specială, erau tot timpul cu mască, protejaţi, li s-a recoltat, au intrat imediat în carantină. Cam asta a fost situaţia. Nu sunt în pericol, sunt ok, sunt vaccinaţi, au acum starea lor stabilă, asimptomatici, o singură persoană are simptome foarte uşoare, din ce am înţeles, deci nu sunt probleme cu ei.
Realizator: Care este acum cea mai bună metodă să ne protejăm împotriva acestei noi mutaţii a coronavirusului?
Raed Arafat: Rămâne, din ce se discută şi din ce se arată, rămâne totuşi vaccinarea o soluţie foarte bună şi sigura de prevenire. Încă să ne aducem aminte că noi nu suntem cu varianta Omicron peste tot, noi avem varianta Delta principală la acest moment. Vaccinarea rămâne soluţia de prevenire şi se pare, până acum cel puţin din ce vedem, că persoanele vaccinate, cum sunt şi cei care au sosit în România, nu fac o formă gravă. O să vedem. Încă e devreme să se pronunţe cu certitudine cineva, dar o să vedem ce concluzii vor fi la nivelul oamenilor de ştiinţă după analiză. După ce a trecut ceva timp o să zică dacă într-adevăr vaccinul continuă să protejeze. Părerile deja se îndreaptă către ideea că vaccinul protejează de forme grave şi la varianta Omicron, dar încă acest lucru trebuie să fie, bineînţeles, stabilit clar pe linie ştiinţifică şi comunicat pe baza datelor ştiinţifice, pe care le colectează la acest moment oamenii de ştiinţă.
Realizator: Vor urma noi restricţii în perioada următoare, care se vor aplica atât celor vaccinaţi, cât şi nevaccinaţi?
Raed Arafat: Nu e vorba de restricţii, e vorba de o perioadă limitată de câteva săptămâni în care persoanele care vin din afara UE, din afara spaţiului european, vor trebui să aibă un test PCR din ultimele 48 de ore, indiferent de statusul lor, chiar dacă sunt vaccinaţi, iar persoanele nevaccinate urmează să fie carantinate 10 zile. Pentru persoanele care vin din interiorul spaţiului european se continuă aplicarea certificatului verde, pentru cei care intră în ţară din zonele roşii urmează să fie carantinaţi 10 zile, fără să trebuiască să mai facă test, dar cei care vin la graniţă fără test, cetăţenii români fiind obligatoriu să intre în ţară, urmează să fie carantinaţi 14 zile, fără posibilitatea de a face test în a 8-a zi. Aşa că sfatul nostru către toţi care nu sunt vaccinaţi şi vin din spaţiul european este să aibă testul, care nu sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală să aibă testul, iar din afara spaţiului european toată lumea să vină cu testul făcut în ultimele 48 de ore.
Realizator: Dar în privinţa sărbătorilor vor fi alte măsuri de protecție?
Raed Arafat: Asta încă se discută. Se vor anunţa probabil în cursul acestei săptămâni ce alte aspecte se iau în considerare sau care va fi abordarea. E în discuţie, dar încă nu avem concluziile definitive, le vom avea săptămâna aceasta.
Realizator: Vă mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal". Invitatul de astăzi a fost secretarul de stat în MI, Raed Arafat, coordonatorul DSU.