Viitoarea extindere a Uniunii Europene, pe agenda discuţiilor de la Bruxelles
Spania speră ca negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să înceapă înainte de 31 decembrie, când se încheie preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.
Articol de Bogdan Isopescu, 13 Decembrie 2023, 13:53
Spania speră ca negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să înceapă înainte de 31 decembrie, când se încheie preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.
Premierul Pedro Sánchez a declarat astăzi că e momentul ca Uniunea să îşi deschidă porţile şi să accepte Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest.
Pe de altă parte, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, le-a cerut statelor membre să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.
Viitoarea extindere este pe agenda discuţiilor la Bruxelles unde azi are loc summitul UE - Balcanii de Vest, iar mâine începe Consiliul European, la care se speră că va fi anunţată deschiderea negocierilor cu Ucraina, Republica Moldova şi, posibil, Bosnia şi Herţegovina.
Ungaria şi Austria ar putea bloca însă deschiderea negocierilor pentru Ucraina, ceea ce ar diminua sensibil şi şansele Republicii Moldova de a le începe.
România este reprezentată la ambele summituri de preşedintele Klaus Iohannis.
Astăzi începe summitul dintre Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest, după care în ziua de joi și vineri va urma Consiliul European, la care participă toți șefii de stat și de guvern din țările membre. Unul din subiectele comune este lărgire a Uniunii Europene, în condițiile în care unele state din Balcanii de Vest, cum este cazul Bosniei și Herțegovina, au statut de candidat la spațiul comunitar și speră să înceapă negocierile de aderare.
Lărgirea Uniunii este cap de afiș și pentru Consiliul European, pentru că toată lumea se așteaptă ca liderii comunitari să dea undă verde Ucrainei și Republicii Moldova pentru negocierile de aderare, iar România este direct interesată să fie luate aceste decizii, pe care le caracterizează ca fiind oportunități strategice.
Conform președintelui Klaus Iohannis, Uniunea Europeană trebuie să-și apropie și să dea semne clare atât statelor din Balcanii de Vest, cât și Ucrainei, Moldovei sau Georgiei, mai ales în condițiile agresiunii lansate de Rusia.
Bineînțeles, România susține apropierea și integrarea acestor state pe baza meritelor și criteriilor de aderare, iar aici Ucraina și Moldova sunt de departe favoriții pentru o decizie a Consiliului pentru începerea negocierilor de aderare, datorită reformelor făcute. Însă, România sprijină și apropierea mai mare de Georgia prin acordarea statutului de candidat.
Al doilea subiect al Consiliului European este revizuire a bugetului multianual, iar aici avem din nou o componentă ce vizează Ucraina, în speță cele 50 de miliarde de euro cu care Uniunea vrea să sprijine Kievul până în 2027.
Este încă o problemă în discuție, pentru că revizuirea implică finanțare suplimentară din partea statelor membre, dar și redistribuiri de fonduri între programele europene de finanțare.
România nu vrea reduceri ale fondurilor pentru politica de coeziune și politica agricolă comună.
Alte teme vizează tensiunile din Orientul Mijlociu, precum și trecerea președinției consiliului din mâna Spaniei în cea a Belgiei.
Dincolo de temele sau de deciziile strategice care vor fi pe masa reuniunii, toată lumea se așteaptă la un consiliu dificil, în condițiile în care Ungaria blochează mai toate dosarele care implică Ucraina.