Valeriu Stoica: Nu există motive să fie refuzat accesul României în spaţiul Schengen
Articol de Luminiţa Voinea, 07 Decembrie 2022, 10:34
Profesorul universitar Valeriu Stoica, fost ministru al justiţiei, invitat la emisiunea "Serviciul de noapte", de la Radio România Actualităţi, a declarat că nu mai există motive să fie refuzate încetarea MCV şi accesul României în spaţiul Schengen.
Răspunzând întrebărilor realizatoarei Maria Ţoghină, profesorul Stoica a subliniat că toate criteriile sunt îndepinite, iar problema corupţiei, ridicată de unele state membre, nu este justificată.
Chiar dacă mai există corupţie, România are în momentul de faţă sisteme de combatere a fenomenului. Prin urmare, România nu are mai multe erori judiciare decât alte ţări şi nici sistemul de justiţie de la noi nu e mai prejos decât în ţările membre UE. În plus, am mai făcut un pas înainte, prin adoptarea legilor justiţiei, fără de care şansele de a intra în spaţiul Schengen ar fi fost nule, consideră profesorul universitar Valeriu Stoica.
Valeriu Stoica: Corupţie există încă în România. Erori judiciare există încă în România. Dar sunt ţări în care nu există corupţie şi erori judiciare? Vorbeam mai devreme de criza specială pe care o trăim acum din cauza războiului din Ucraina. Păi ce nivel a avut corupţia în Germania sau în Franţa sau în Italia, când aceste ţări au devenit dependente de gaz rusesc? Ce nivel al corupţiei a existat când un fost prim-ministru al Germaniei, cum este Schröder, de exemplu, a fost canalul de legătură între cercurile economice ruseşti, între oamenii lui Putin şi clasa politică germană? Mi se pare că este o ipocrizie ca atunci când aceste lucruri ies la iveală, să spui că România nu poate să intre în spaţiul Schengen din cauza corupţiei. România are, în momentul de faţă, sisteme de combatere a corupţiei. Cât priveşte erorile judiciare, nu sunt mai multe în România. Dar nu asta e problema. Problema este dacă criteriile de acces în Spaţiul Schengen sunt îndeplinite - şi ele sunt îndeplinite. Ca urmare, aşa ar fi firesc, ca în acest an să se constate că sunt îndeplinite criteriile şi să se aprobe ambele decizii.
Justiţia este sistemul de reglaj fin al unei societăţi. Există un efort uriaş pe care îl fac instituţiile judiciare pentru a păstra echilibrul societăţii. De aceea, Valeriu Stoica afirmă că în acest moment, Constituţia nu trebuie modificată şi aduce argumente.
Valeriu Stoica: S-a discutat foarte mult şi încă se mai discută, despre forma de guvernământ. Dacă e bine să avem un preşedinte care n-are nici prea multă putere, dar nu are nici prea puţină putere. Dacă nu este bine să avem transferată cea mai mare parte a puterii la Parlament. Eu cred că e bine să nu modificăm această formă de guvernământ. De ce? Printre alte principii care structurează democraţia constituşională, este şi un principiu, care se cheamă principiul împărţirii puterii. Transformarea radicală pe care o produce acest regim politic în organizarea puterii este că ea trebuie să servească cetăţenilor şi nu să transforme cetăţenii în supuşi. Asta înseamnă că trebuie să fie nişte mecanisme care să oprească centralizarea şi concentrarea puterii. În momentul în care puterea se concentrază, se centralizează, în momentul în care devine absolută, libertatea dispare.