Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: O criză globală cibernetică afectează zborurile, media, sistemul financiar și telecomunicațiile

UPDATE: Microsoft a declarat vineri că a remediat cauza principală a unei întreruperi globale, însă efectele acestor întreruperi de securitate cibernetică continuă să afecteze unele aplicații și servicii.

UPDATES: O criză globală cibernetică afectează zborurile, media, sistemul financiar și telecomunicațiile
Foto: pixabay.com

Articol de Răzvan Stancu, 19 Iulie 2024, 10:54

Un update de securitate a cauzat cea mai mare pană de servicii IT din istorie

UPDATE: Microsoft anunță că a remediat cauza

Microsoft a declarat vineri că a remediat cauza principală a unei întreruperi globale, însă efectele acestor întreruperi de securitate cibernetică continuă să afecteze unele aplicații și servicii Office 365.

"Deși problema inițială a fost rezolvată, utilizatorii se pot confrunta în continuare cu dificultăți în utilizarea unor funcționalități ale platformei. Compania lucrează pentru a restabili complet toate serviciile afectate", transmite Microsoft citat de Reuters.

UPDATE: Pana IT globală cauzată de CrowdStrike afectează companii din întreaga lume

O actualizare antivirus defectuoasă, lansată de compania americană de securitate CrowdStrike, a provocat întreruperi la nivel mondial, afectând o varietate de sectoare economice. Printre companiile afectate se numără cele de media, IT, bănci și companii aeriene, transmite AFP.

Impactul global al actualizării

Actualizarea defectuoasă a fost implementată la nivel global, generând perturbări majore în operațiunile multor organizații. Deși impactul a fost extins, nu există dovezi că ar fi vorba de un atac cibernetic, conform declarației Agenției Franceze de Securitate Cibernetică, citată de AFP.

Fără dovezi de atac cibernetic

Până în prezent, Agenția Franceză de Securitate Cibernetică a informat că nu există indicii care să sugereze un atac cibernetic, subliniind că problema a fost cauzată de o actualizare tehnică internă greșită.

UPDATE: "Întreruperile tehnologice de la compania CrowdStrike au generat pene IT", anunță Oficiul Federal Elvețian pentru Securitate Cibernetică

Oficiul Federal Elvețian pentru Securitate Cibernetică (BACS) a anunțat că o actualizare defectuoasă sau o configurare greșită a companiei de securitate cibernetică CrowdStrike a dus vineri la pene IT la nivel global.

„BACS este la curent cu întreruperile menționate și a primit rapoarte corespunzătoare de la diverse companii și infrastructuri critice”, a precizat BACS într-un comunicat.

O actualizare defectuoasă sau o configurare greșită de către CrowdStrike duce la aceste întreruperi ale sistemului. BACS este în contact cu companiile afectate”, informează Reuters citat de RADOR.

UPDATE: Aeroportul Internațional Dubai a anunțat vineri că a revenit la stadiul normal de funcționare după o întrerupere globală a sistemului care a afectat procesul de check-in pentru unele companii aeriene, transmite Reuters.

UPDATE: Unitatea de cloud a Microsoft Azure a anunțat vineri că este conștientă de problema care a afectat serverele virtuale care rulează sistemul de operare Windows și agentul CrowdStrike Falcon care se blochează în stadiul „de repornire”.

Anunțul a fost făcut pe fondul unei pene la nivel global, în curs de desfășurare. Unitatea a anunțat că investighează în prezent posibilele măsuri pe care clienții săi le pot lua pentru a evita blocajul, transmite Reuters citat de RADOR.

UPDATE: Air France anunță că operațiunile sale sunt afectate de o defecțiune IT

Operațiunile Air France au fost întrerupte din cauza unei probleme IT globale, a anunțat vineri compania aeriană, adăugând că zborurile aflate deja pe rute nu au fost afectate.

„Air France confirmă că, în urma unei probleme IT globale care afectează în special mai multe companii aeriene și aeroporturi din întreaga lume, operațiunile sale sunt întrerupte”, se arată în comunicat.

UPDATE: Sky News și-a reluat emisia

Canalul de știri de televiziune din Marea Britanie, Sky News, este din nou în direct, după ce a întâmpinat dificultăți în a transmite în această dimineață, informează BBC.

UPDATE: Mai multe companii aeriene și aeroporturi din Europa sunt afectate

UPDATE: Sistemele IT ale Jocurilor Olimpice de la Paris sunt afectate

Comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Paris a anunțat că operațiunile sale IT au fost afectate.

Cu toate acestea, cu doar o săptămână înainte de începerea Jocurilor, comitetul a declarat că are planuri de contingență (plan de continuitate în cazul unui eveniment neprervăzut), potrivit agenției de știri Reuters.

UPDATE: Haos pe Aeroportul Henri Coandă din cauza bagajelor

UPDATE: Aeroportul și parlamentul din Noua Zeelandă, afectate de probleme tehnice

În Noua Zeelandă, Aeroportul Internațional Christchurch anunță că se confruntă cu probleme IT în mai multe sisteme, ceea ce ar putea afecta sosirile și plecările zborurilor, transmite BBC.

Un purtător de cuvânt al parlamentului din Noua Zeelandă a declarat că rețeaua lor de calculatoare are probleme.

UPDATE: Aeroporturile din Japonia și India sunt de asemenea afectate

Aeroportul Narita din Japonia, situat la aproximativ 60 km de Tokyo, a anunțat că companiile aeriene JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express și Spring Japan se confruntă cu probleme ale sistemelor.

În India, aeroportul din Delhi a raportat că unele servicii au fost afectate temporar, informează BBC.

UPDATE: Sky News din Marea Britanie, unul dintre cele mai importante canale de știri de televiziune din țară, a fost offline vineri

"Sky News nu a reușit să transmită emisiuni live în această dimineață, informând în prezent telespectatorii că ne cerem scuze pentru întrerupere", a declarat David Rhodes, președintele executiv al postului, pe platforma X, citat de Reuters.

O întrerupere tehnologică globală afectează operațiunile din diferite țări, inclusiv aeroporturile din Spania, o companie aeriană turcă, precum și media și băncile din Australia.

UPDATE: O platformă de programări medicale din Anglia, nefuncțională din cauza unei defecțiuni, transmit pe platforma X oficiali medicali

Reuters: Un sistem de programări medicale folosit de medici din Anglia este nefuncțional, au anunțat oficialii medicali, vineri, printr-o postare pe platforma X. O defecțiune globală tehnologică a afectat operațiuni din diferite țări, inclusiv postul britanic Sky News, aeroporturi spaniole, organisme de mass-media și instituții bancare australiene.

UPDATE: Aeroportul Schiphol din Amsterdam, afectat de o defecțiune de natură informatic

Reuters: Aeroportul Schiphol din Amsterdam, unul dintre cele mai aglomerate hub-uri din Europa, este afectat de o defecțiune de ordin informatic semnalată la nivel global, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt. „Întreruperea are un impact asupra curselor aeriene către și dinspre Schiphol”, a spus el, adăugând că încă nu este clar câte zboruri au fost afectate.

UPDATE: Aeroportul din Berlin a oprit toate cursele aeriene până la ora 10 dimineața din motive tehnice

Reuters: Aeroportul din Berlin a oprit toate cursele aeriene până la ora 10 dimineața (08:00 GMT) din cauza unei defecțiuni tehnice, a declarat vineri un purtător de cuvânt pentru Reuters. Vineri, operatorul aeroportuar BER a anunțat, printr-o postare pe platforma de socializare X, că check-in-urile au fost amânate din cauza unei defecțiuni. Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii despre natura problemei, care vine pe fondul unor informații despre întreruperi tehnice care afectează unele companii din întreaga lume.

---știrea inițială---

Vineri, companiile aeriene majore din Statele Unite au oprit zborurile, invocând probleme de comunicare, în timp ce alte companii aeriene, instituții media, bănci și firme de telecomunicații din întreaga lume au raportat întreruperi ale sistemelor care le-au perturbat operațiunile, transmite REUTERS.

Companii precum American Airlines, Delta Airlines, United Airlines și Allegiant Air au suspendat zborurile la mai puțin de o oră după ce Microsoft a anunțat că a rezolvat o întrerupere a serviciilor sale de cloud care a afectat mai mulți transportatori low-cost.

Nu a fost imediat clar dacă decizia de a ține aeronavele la sol era legată de întreruperea anterioară a serviciilor cloud Microsoft.

În Australia, media, băncile și companiile de telecomunicații au suferit întreruperi, iar guvernul a declarat că acestea par a fi legate de o problemă la firma globală de securitate cibernetică Crowdstrike.

Site-ul Downdetector, care colectează informații de la utilizatori, a arătat întreruperi la mai multe bănci și companii de telecomunicații.

Crowdstrike a avut un mesaj telefonic înregistrat vineri, când Reuters a contactat suportul lor tehnic, spunând că sunt conștienți de rapoartele privind problemele sistemului de operare Windows al Microsoft legate de senzorul său Falcon, fără a menționa Australia.

Biroul Coordonatorului Național pentru Securitate Cibernetică al Australiei, Michelle McGuinness, a declarat într-o postare pe X că nu există informații care să sugereze că întreruperea ar fi un incident de securitate cibernetică.

Efectele întreruperilor s-au răspândit pe scară largă, Spania raportând un „incident informatic” la toate aeroporturile sale, în timp ce Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, a avertizat pasagerii cu privire la posibile perturbări care, potrivit acesteia, ar afecta „toate companiile aeriene care operează în rețea”, deși nu a specificat natura perturbărilor.

Furnizorul de servicii cloud AWS a declarat într-un comunicat că „investighează rapoartele privind problemele de conectivitate la instanțele Windows EC2 și Workspaces din cadrul AWS.”

Nu a fost clar imediat dacă toate întreruperile raportate erau legate de problemele Crowdstrike sau dacă existau și alte cauze.

Toate porturile româneşti de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului puternic
Ştiri 07 Septembrie 2024, 15:42

Toate porturile româneşti de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului puternic

Manevrele pentru transportul maritim în porturile Constanţa Nord şi Sud, Midia şi Mangalia au fost suspendate.

Toate porturile româneşti de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului puternic
7 septembrie - "Ziua mondială de conştientizare Duchenne"
România 07 Septembrie 2024, 15:39

7 septembrie - "Ziua mondială de conştientizare Duchenne"

Palatul Victoria va fi luminat în roşu în această seară, în semn de solidaritate cu persoanele care suferă de un tip sever de...

7 septembrie - "Ziua mondială de conştientizare Duchenne"
Bronz pentru Camelia Ciripan, la Jocurile Paralimpice. România are două medalii la Paris
Sport 07 Septembrie 2024, 14:40

Bronz pentru Camelia Ciripan, la Jocurile Paralimpice. România are două medalii la Paris

România a câștigat și a doua medalie la Jocurile Paralimpice de la Paris. După aurul lui Alexandru Bologa, a venit rândul...

Bronz pentru Camelia Ciripan, la Jocurile Paralimpice. România are două medalii la Paris
Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
România 07 Septembrie 2024, 13:42

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului

Principalele fraude sunt comise pe platforme de comerţ online.

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
România 07 Septembrie 2024, 13:39

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi

La Schitul de Sus, militarii au făcut un cordon de protecţie în faţa focului care a ameninţa casa unei familii şi au reuşit...

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
România 07 Septembrie 2024, 13:34

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ

Campania îi încurajează pe elevi, cadre didactice şi părinţi să sesizeze orice agresiune fizică, verbală sau emoţională,...

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
Filmul "Anul nou care n-a fost" a primit două premii la Festivalul Internaţional de la Veneţia
Cultură 07 Septembrie 2024, 13:29

Filmul "Anul nou care n-a fost" a primit două premii la Festivalul Internaţional de la Veneţia

Filmul este o tragicomedie a cărei acţiune se desfăşoară într-o singură zi înaintea Revoluţiei din 1989.

Filmul "Anul nou care n-a fost" a primit două premii la Festivalul Internaţional de la Veneţia
Salonul Imobiliar Bucureşti găzduieşte zeci de firme şi bănci implicate în construcţia de locuinţe
Economie 07 Septembrie 2024, 13:20

Salonul Imobiliar Bucureşti găzduieşte zeci de firme şi bănci implicate în construcţia de locuinţe

Evenimentul are loc pe fondul creşterii preţurilor la apartamente în România, într-un ritm mai alert decât media întregii...

Salonul Imobiliar Bucureşti găzduieşte zeci de firme şi bănci implicate în construcţia de locuinţe