Turcia - cel mai mare dezastru din ultimul secol, după cutremurul din Erzincan (1939)
Autorităţile turce au cerut ajutor internaţional, iar Uniunea Europeană a răspuns prin activarea mecanismului de protecţie civilă. Și Siria a fost grav afectată.
Articol de Radio România Actualităţi, 06 Februarie 2023, 23:49
Centrul Turciei şi nord-vestul Siriei au fost lovite de două cutremure devastatoare cu magnitudinea de peste 7,5 pe scara Richter. Potrivit ultimului bilanţ oficial, peste 1.600 de persoane şi-au pierdut viaţa în Turcia şi mai mult de 1.000 în Siria, iar zeci de mii de oameni au fost răniţi. Seismele au fost resimţite în mai multe ţări din regiune. Uniunea Europeană a activat mecanismul de protecţie civilă, iar mai multe ţări, inclusiv România, dau o mână de ajutor Turciei şi au trimis echipe de salvatori şi tehnică de căutare a supravieţuitorilor. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a decretat doliu naţional, astfel că până duminică drapelele vor fi coborâte în bernă. Oana Bâlă a realizat o sinteză a evenimentelor.
Oana Bâlă: Mii de clădiri s-au prăbuşit în regiunile afectate, iar echipele de salvare caută în continuu supravieţuitori prinşi sub dărâmături. Primul cutremur s-a produs la ora 4:00, dimineaţa şi a avut o magnitudine de 7,8 grade, fiind urmat la prânz de un alt cutremur de 7,5 grade, dar şi de aproape 150 de replici, trei dintre acestea cu magnitudinea peste 6. Turcia se confruntă cu cel mai mare dezastru din ultimul secol, după cutremurul din Erzincan din 1939, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit agenţiei de presă Anadolu. Autorităţile turce au cerut ajutor internaţional, iar Uniunea Europeană a răspuns prin activarea mecanismului de protecţie civilă. Mai multe ţări, printre care şi România, au trimis echipe de salvare la locul dezastrului. Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, din ţara noastră au plecat spre Turcia trei avioane cu 60 de persoane şi şapte tone de echipamente, inclusiv mâncare pentru echipe şi corturi.
Raed Arafat: Am oferit ajutorul prin mecanismul de protecţia civilă europeană prin care s-a primit solicitarea din partea autorităţilor turce şi am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare-salvare. Echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ 52 de persoane din partea unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, include personal medical, doi medici, doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, deci vorbim de patru câini de căutare din zonele de cutremur şi care sunt antrenaţi în acest sens.
Oana Bâlă: Nouă studenţi români şi profesorul lor, cazaţi la un hotel din localitatea Kahramanmaraş, în apropierea epicentrului cutremurului, au solicitat sprijinul statului român şi urmează să fie preluaţi la bordul uneia dintre aeronavele care transportă echipele de salvatori români. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Radu Filip, aceştia sunt în siguranţă. El a mai spus că şi alţi cetăţeni români au solicitat asistenţă consulară.
Radu Filip: Am fost notificaţi de către membrii de familie din România cu privire la situaţia unui alt grup de studenţi Erasmus, compus din nouă persoane, cetăţeni români aflaţi în Kayseri, zonă în care, potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative. În dialogul cu misiunea diplomatică, membrii de familie ai unora dintre persoanele din grup au subliniat că starea cetăţenilor români este bună. Cinci dintre studenţi au solicitat asistenţă în vederea revenirii în România, iar reprezentanţii misiunii diplomatice menţin în continuare dialogul cu aceştia. De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Ankara a fost recepţionată o notificare a prezenţei unui cetăţean român, mamă a patru copii, aflată în siguranţă. De asemenea, a fost primită din România o solicitare de informaţii şi asistenţă ce vizează un cetăţean român aflat în penitenciar în Republica Turcia. Până în acest moment nu au fost înregistate semnalări din partea autorităţilor turce privind eventual cetăţeni români afectaţi în urma cutremurelor.
Oana Bâlă: Ana Maria Günsel, o româncă stabilită în oraşul Adana, situat în zona afectată de cutremure, a vorbit despre momentele dificile prin care a trecut, dar şi despre eforturile autorităţilor turce.
Ana Maria Günsel: În oraşul Adana, unde locuiesc eu, au fost anunţate 16 clădiri dărâmate. În total sunt peste 1.700 de clădiri în toate cele 10 judeţe. Vremea este rece, e zăpadă şi frig. Autorităţile s-au mişcat foarte, foarte rapid, au declarat absolut imediat o alertă de gradul 4, nu ştiu să vă spun ce înseamnă, dar n-am mai auzit aşa ceva. Statul turc cere deja ajutor internaţional. Probabil că sunt copleşiţi. Situaţia este destul de critică.
În Turcia a fost decretat doliu naţional timp de şapte zile.