Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Traian Băsescu:"Am făcut şi greşeli în acest mandat"

Traian Băsescu:"Am făcut şi greşeli în acest mandat"

17 Noiembrie 2009, 18:01

Realizator: Suntem la final de campanie. Cum vi s-a părut această confruntare faţă de cea de acum cinci ani?

Traian Băsescu: În primul rând, spre deosebire de campania din 2004, când eu aveam obligaţia să prezint electoratului perspectiva mea despre România, astăzi sunt la capătul unui mandat de preşedinte al României în care trebuie să încep spunând: am făcut şi greşeli în acest mandat. Pentru că deja am în spate cinci ani de executare a funcţiei. Deci, acesta este un lucru nou în campania mea, pentru că nu sunt un aspirant, ci un preşedinte în funcţie. Altfel, cu privire la campanie, mi se pare că a fost o campanie normală, dar în care, din păcate, s-au spus destule lucruri importante cu privire la ceea ce cred candidaţii, dar ceea ce cred candidaţii despre ce este de făcut în continuare, dar s-au preferat micile scăpări, interpretările şi nu prezentarea viziunii candidaţilor. Deci, cred că este o campanie care nu şi-a atins scopul de a-i informa pe români asupra modului în care candidaţii văd România următorilor cinci ani. Din acest motiv, eu am şi recurs la mitinguri electorale de mari dimensiuni, pentru că este în mod real singura formă de a comunica cu electoratul. Uitaţi-vă la ce-a ieşit din dezbaterea de la Cluj. În loc să se fi discutat şi probematica educaţiei, care a fost discutată în întâlnirea mea cu Crin Antonescu, problematica agriculturii, problematica modernizării statului, totul s-a calat pe o interpretare forţată în dialogul meu cu Crin Antonescu.

Realizator: Poate mai avem timp, cele patru zile până la data votului şi vom asista şi la expuneri de programe ale candidaţilor în confruntările televizate care s-au anunţat.

Traian Băsescu: Nu vă supăraţi, aceste expuneri s-au realizat, cu sau fără confruntare, dar media nu a fost interesată să le prezinte, expunerile de program. Media a fost interesată în mod categoric de can-canuri şi de ceea ce se putea interpreta şi împins undeva în zona derizoriului.

Realizator: Îmi face plăcere să spun, domnule preşedinte, că Radioul public a prezentat programele candidaţilor şi interviurile electorale, cu problemele fiecărui candidat în parte. Legat de programul dumneavoastră, am văzut că reforma pare a fi cuvântul de ordine. Aveţi proiecte referitoare la agricultură, la economie, la reforma socială.

Traian Băsescu: Educaţie.

Realizator: Educaţie şi chiar reformarea statului şi voiam să vă întreb: Cu ce veţi începe?

Traian Băsescu: Categoric, cu ceea ce începem pe 22 decembrie, adică trebuie început cu referendumul pentru reformarea parlamentului, un referendum în care eu le propun românilor să arbitreze diferendul dintre mine şi o majoritate parlamentară, eu susţinând necesitatea unui parlament cu o singură cameră şi reducerea numărului de parlamentari de la 471 la maxim 300. Din acest punct de vedere, n-am găsit o poziţie comună cu majoritatea parlamentară şi atunci, conform Constituţiei, m-am adresat arbitrului suprem, poporului, care pe 22 se va pronunţa dacă vrea parlament unicameral şi dacă vrea reducerea numărului de parlamentari de la 471 la maxim 300. Până la umă, poporul român reprezintă adevărata majoritate, nu cea din parlament, ci cea din viaţa de zi cu zi, cele 22 de milioane de români pot forma adevărata majoritate.

Realizator: Domnule preşedinte, chiar dacă poporul va vota pentru un parlament unicameral şi cu un număr mai mic de parlamentari, ce garanţii avem că un astfel de parlament va funcţiona mai bine?

Traian Băsescu: Păi avem, dacă ne uităm la ce se întâmplă acum. Spre exemplu, în primele zece luni ale anului, prin cele două Camere ale Parlamentului a trecut o singură lege, datorită faptului că, pe de o parte, ambele Camere au aceleaşi atribuţiuni, exact aceleaşi atribuţuiuni, iar pe de altă parte, sistemul birocratic generat de două Camere şi programele independente ale celor două Camere fac ca ele să nu se întâlnească din punct de vedere al operativităţii trecerii prin Parlament a legilor propuse de Guvern.

Realizator: Vor trebui schimbate şi procedurile legislative, care de cele mai multe ori întârzie adoptarea unor legi în Parlament?

Traian Băsescu: Deci, cheia se află în Constituţie, pentru că acest referendum generează implicit revizuirea Constituţiei, un proces dificil, care nu va viza numai reaşezarea parlamentului într-un parlament mai mic, cu o singură cameră şi adaptat realităţilor de astăzi ale României, ci va viza această revizuire a Constituţiei şi relaţiile între instituţii, creşterea nivelului de funcţionalitate a statului.

Realizator: Domnule preşedinte, în cei cinci ani de când sunteţi preşedintele României, aţi văzut cu siguranţă o mulţime de lucruri care nu v-au plăcut. Cetăţenii României s-au confruntat cu multe abuzuri, în justiţie, în poliţie, în relaţia cu funcţionarii publici. Şi aş vrea să ne spuneţi, în opinia dumneavoastră, unde aţi constatat cele mai multe, dar şi cele mai grave abuzuri şi cum poate preşedintele să le oprească?

Traian Băsescu: Dacă discutăm de zona abuzurilor, aici spun fără ezitare, justiţia. Acolo oamenii îşi găsesc prea greu dreptatea şi uneori nu şi-o găsesc. De multe ori, în procese care durează şi câte zece ani, datorită tertipurilor acceptate de către judecători, tertipuri avocăţeşti, dar judecătorii le acceptă, pentru că cel împotriva căruia luptă omul obişnuit este un cetăţean cu mai mulţi bani decât amărâtul care-şi revendică un drept, fie că e vorba de pământ, fie că e vorba de o casă, fie că e vorba de orice alte drepturi care trebuie recuperate. Deci, din acest punct de vedere, categoric, zona justiţiei este cea mai vulnerabilă. Aici însă, datorită Constituţiei, preşedintele nu poate să facă decât ceea ce fac şi eu: trage semnale publice, încearcă, prin numirile pe care le face, la Înalta Curte de Casaţie, la Parchetul General, la Direcţia Naţională Anticorupţie, să desemneze nişte oameni potriviţi, care să împingă sistemul să lucreze mai repede, mai bine şi mai drept. Dar niciodată preşedintele nu poate să se amestece într-un dosar. Acest lucru este interzis şi preşedintelui, dar şi procurorului general, spre exemplu, sau preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Atât judecătorul, cât şi procurorul sunt prin lege protejaţi şi modul cum ei lucrează depinde de fiecare dintre ei.

Realizator: Aşadar, se impune şi o reformă în justiţie, pentru...

Traian Băsescu: Categoric, da. Din acest motiv şi avem probleme cu ridicarea monitorizării pe justiţie. Unul din elementele fundamentale, după părerea mea, este modificarea legii care priveşte structura şi funcţionarea CSM./md/ Consiliul Superior al Magistraturii este în momentul de faţă un club. Un club în care judecătorii, aleşi tot de judecători, procurorii, aleşi tot de procurori, sunt puşi să judece activitatea judecătorilor şi a procurorilor. Păi niciodată cel ales chiar de judecători nu va avea inima deschisă în sancţionarea unui judecător. La fel, şi cei aleşi de procurori nu vor fi foarte bucuroşi să sancţioneze procurori, decât în situaţii extreme, în situaţia în care eroarea lui este atât de mare, încât nu mai ai ce să faci, decât să sancţionezi. De aceea, parte din reforma justiţiei este şi reforma CSM. Acolo trebuie să fie reprezentată consistent societatea civilă şi oameni care nu au legătură cu sistemul judecătoresc.

Realizator: Schimbăm un pic registrul discuţiei noastre şi vreau să ne referim la situaţia noastră financiară. Ne apropiem de finalul lui 2009, un an care a fost foarte greu, cu multe răsturnări de situaţie. FMI a plecat fără să ne acorde tranşa a doua de bani. Prin urmare, a trebuit să ne împrumutăm la băncile comerciale. Ştim cu toţii ce dobânzi ne impun aceste bănci pentru a putea plăti salariile şi pensiile. Nu mai pomenim de investiţii. Cu toate acestea, dumneavoastră aţi declarat recent că au apărut primele semne bune. În ce domenii încep să apară aceste semne?

Traian Băsescu: Producţia industrială, spre exemplu, a crescut în luna septembrie faţă de luna august cu peste 23%. În zona construcţiilor este o creştere de peste 13% în luna septembrie faţă de luna august, deci iată, zone care uşor, uşor, încep să îşi revină. Nu mai vorbim de agricultură, care, surprinzător, va genera o contribuţie cu peste două procente la produsul intern brut mai mult decât se estima. Deci economia începe să îşi revină. Va rămâne să avem oglinda acestei evoluţii pozitive la sfârşitul trimestrului IV, deci după ce se termină anul, să vedem ce s-a întâmplat în acest trimestru IV, dacă a continuat trendul din trimestrul III, de revigorare a unor ramuri economice. Sigur, rămânem extrem de deficitari, tot cu un minus 40% - 44% în vânzarea de automobile. Nu ştiu dacă acesta este cel mai rău lucru. De asemenea, s-au redus masiv importurile. Nu ştiu dacă acesta este cel mai rău lucru, dar sunt cu minus şi contribuie la produsul intern brut.

Realizator: Dar populaţia României când credeţi că va simţi pe pielea ei că gata, a sărit peste hop şi o să înceapă să fie mai bine?

Traian Băsescu: Cred că abia din trimestrul II al anului 2010, când toate estimările ne arată că se va relua creşterea economică pozitivă. În acest trimestru care s-a încheiat, trimestrul III, spre exemplu, am avut o crestere negativă de minus 7,1% în produsul intern brut, faţă de trimestrul corespunzător al anului 2007, dar o creştere negativă mai mică decât estimarea Fondului Monetar Internaţional, care era minus 8,5%, deci iată că nici Fondul nu are o expertiză care să îi permită să fie precis în relaţia cu România.

Realizator: Ne apropiem, din păcate, de finalul acestui interviu. Mai avem un minut, pe care vă rog să-l împărţiţi, să ne spuneţi care a fost cea mai mare realizare a mandatului şi ce v-a nemulţumit?

Traian Băsescu: Cea mai mare: semnarea în aprilie 2005 a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, care s-a produs la 1 ianuarie 2007 şi, în mod egal, aş spune ca realizare de mandat, dar nu la fel de importantă ca dimensiuni, introducerea cotei unice şi menţinerea ei timp de cinci ani şi în continuare.

Realizator: Şi ce v-a nemulţumit că nu aţi reuşit să faceţi?

Traian Băsescu: Modernizarea statului. Asta intră la neîmplinirile mandatului meu, desi eu după intrarea în Uniunea Europeană am propus Parlamentului să trecem la acest obiectiv major. Statul a ajuns atât de costisitor pentru români, încât românii nu-l mai pot suporta.

Realizator: Care va fi primul lucru pe care îl veţi face dacă veţi câştiga un nou mandat, domnule presedinte, în plan politic mă refer, bineînţeles?

Traian Băsescu: Încep negocierile cu partidele politice pentru a ajunge la un consens pe procesul de modernizare a statului român.

Realizator: 30 de secunde, un mesaj către electorat.

Traian Băsescu: Doresc electoratului să ia decizia cea mai bună, care să vizeze modernizarea României. În acelaşi timp, trebuie spus că modernizarea României nu este un proces care se referă numai la parlament. Sistemul de sănătate, de educaţie, funcţionarea primăriilor, într-un cuvânt, trebuie să punem statul la dispoziţia cetăţeanului şi nu cetăţeanul la dispoziţia statului.


Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
România 21 Noiembrie 2024, 22:20

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco

În total sunt 950 de secții de votare în afara țării, cele mai multe în Italia și Spania.

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
Superliga de fotbal. FC Botoșani a răpus-o pe FCSB în ultimele secunde
Sport 21 Noiembrie 2024, 22:08

Superliga de fotbal. FC Botoșani a răpus-o pe FCSB în ultimele secunde

FC Botoșani a izbutit prima victorie pe teren propriu în acest sezon, 1-0 cu FCSB, prin golul marcat de Zoran Mitrov

Superliga de fotbal. FC Botoșani a răpus-o pe FCSB în ultimele secunde
Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
Politică 21 Noiembrie 2024, 21:59

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local

Duminică, în aceeaşi zi cu organizare a primului tur al alegerilor prezidenţiale în România, la Bucureşti are loc şi un...

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 21:48

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol, iar sănătatea şi bunăstarea oamenilor ar putea fi afectate pe termen...

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului
În lume 21 Noiembrie 2024, 21:39

Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi că, după ce Ucraina a operat atacuri cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei,...

Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză