Summit privind inteligența artificială, la Paris
Comisia Europeană va pune la dispoziție zece computere super-puternice, dedicate cercetării publice și accesibile start-up-urilor europene
10 Februarie 2025, 18:53
Inteligența artificială ne poate îmbunătății mult viața, dar poate face și numeroase pagube, dacă nu vor fi stabilite prin lege anumite limite, agreate la nivel mondial, de toate țările care dezvoltă această tehnologie de vârf.
Aceste principii s-au aflat în centru dezbaterilor din prima zi a ”Summit-ului privind acțiunea pentru Inteligența Artificială”, de la Paris, alături de un impuls care să împingă Uniunea Europeană să recupereze decalajele față de alte puteri ale lumii.
60 de mari companii europene au anunțat, la Paris, lansarea unei alianțe denumită „Inițiativa Campionilor”, menită să facă din Europa un „lider mondial” în inteligența artificială și să simplifice „drastic” cadrul de reglementare european.
Iar Comisia Europeană va pune la dispoziție zece computere super-puternice, dedicate cercetării publice și accesibile start-up-urilor europene, o investiție crucială pentru antrenarea și rularea modelelor de inteligență artificială – un anunț așteptat din partea președintei Ursula von der Leyen.
Inteligența artificială va avea un impact asupra pieței muncii, dacă nu îl are deja în unele sectoare. De aceea este nevoie de o mai mare pregătire a lucrătorilor pentru aceste evoluții – a avertizat directorul Organizației Internaționale a Muncii.
Luni s-a discutat mult și despre necesitatea de a reglementa aceste noi tehnologii, cu impact mare asupra societății: este nevoie de o mai bună protejare a vieții private și a imaginii publice, mergând până la securizarea sistemelor noastre democratice de atacuri cibernetice și de manipularea informației.
Pe lângă președintele Emmanuel Macron și premierul indian, Narendra Modi, care co-prezidează lucrările, au venit la Paris: vice-președintele Statelor Unite, J.D. Vance, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul canadian, Justin Troudeau, vice-premierul chinez, Zang Guoquin, 15 șefi de stat și de guvern din țări ale Uniunii Europene.
Nu lipsesc marii jucătorii ai sectorului, precum directorii de la OpenAI, creatorul ChatGPT, cel al Google sau al start-up-ului american de succes Anthropic, ca și cel al echipei franceze ”Mistral”, al cărei sistem de inteligență se laudă cu cel mai bun timp de răspuns din lume.