Vitamina B12, posibilă piedică pentru maladia Alzheimer
Un studiu efectuat de un institut din Suedia arată că oamenii care au o dietă bogată în vitamina B12 ar putea fi mai puţini expuşi maladiei Alzheimer.
Articol de Bogdan Mihai, 22 Octombrie 2010, 12:21
Potrivit unui studiu preliminar efectuat de o echipă de cercetători suedezi, oamenii care au o dietă bogată în vitamina B12 ar putea fi mai puţini expuşi maladiei Alzheimer.
Rezultatele studiului vin în completarea dezbaterilor privind capacitatea vitaminelor de a reduce riscul dezvoltării maladiei Alzheimer.
"Studiile anterioare au arătat că deficienţa de vitamina B12 este un lucru comun la persoanele în vârstă", a declarat Babak Hooshmand, cercetător la un institut din Suedia ce studiază efectele îmbătrânirii.
"Rezultatele indică faptul că vitamina B12 are o legătură directă cu boala Alzheimer, însă trebuie să efectuăm cercetări mai amănunţite înainte de a ajunge la concluzia că vitamina B12 poate preveni bolile neurodegenerative precum maladia Alzheimer", a adăugat el.
Pentru studiu, institutul din Suedia a monitorizat timp de şapte ani 271 de finlandezi cu vârsta cuprinsă între 65 şi 79 de ani, care nu erau afectaţi de maladie la începutul studiului, potrivit USA Today.
S-a observat astfel că o creştere a cantităţii de vitamina B12 cu un picomolar determină scăderea riscului de dezvoltare a maladiei Alzheimer cu 2%.
Vitamina B12 se găseşte în ouă, peşte, carne de pasăre şi în alte tipuri de cărnuri.
"Nu suplimentele nutritive, ci o dietă echilibrată este cel mai bun mod de a asimila vitamina B12, de care organismul are nevoie", a declarat Babak Hooshmand.