Vitamina B nu are efect în cazul bolilor de inimă
Suplimentele de vitamina B nu ar mai trebui recomandate persoanelor care suferă de boli de inimă.
Articol de Elena Marinescu , 08 Octombrie 2009, 08:57
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia, intr-un nou studiu, în privinţa eficacităţii tratamentului cu vitamina B. Potrivit cercetărilor publicate de “Cochrane Systematic Review”, acest tip de suplimente nu reduce riscul de îmbolnăvire şi nici pe cel de mortalitate în cazul afecţiunilor cardiovasculare.
"Nu există nicio dovadă care să susţină terapia cu suplimente pe bază de vitamina B pentru reducerea riscului atacului de cord, a accidentului vascular cerebral sau a deceselor cauzate de alte boli asociate” – a declarat Arturo Martí-Carvajal, şeful echipei de medici care a realizat studiul la o clinică din Venezuela. El a precizat că “este foarte important de menţionat acest fapt pentru a se evita prescrierea în exces a unor vitamine care nu ajută cu nimic organismul bolnav, în cazul pacienţilor ce suferă de maladii cardiovasculare”.
Anumite tipuri de vitamine – în special vitamina B12, vitamina B9 (acidul folic) şi vitamina B6 - influenţează nivelurile unui aminoacid din sânge, homocisteina, iar un nivel prea mare al acestuia este asociat cu un risc crescut pentru a face boli de inimă. Dar, potrivit noului studiu, se pare că această conexiune nu are baze ştiinţifice. Concluzia cercetătorilor survine unui studiu la care au participat în total 24.210 de persoane, împărţite în opt grupe de lucru, incluzând grupul placebo. "Prescrierea acestui tip de suplimente nu poate fi justificată, doar în cazul în care alte studii vor infirma rezultatul cercetărilor noastre” – a mai spus dr. Martí-Carvajal.
Vitaminele se clasifică, de obicei, în două grupe: vitamine solubile în apă, care grupează vitamina C şi vitaminele din grupul B (B1, B2, B5, B6, B8, B12, PP), şi vitamine liposolubile, din care fac parte vitaminele A, D, E si K. Vitaminele B sunt esenţiale în menţinerea sănătăţii sistemului nervos, a pielii, părului, ochilor, ficatului şi a cavităţii bucale, precum şi pentru păstrarea unui bun tonus muscular în tractul gastrointestinal. Vitaminele B dau de asemenea energia necesară metabolismului carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Vitaminele care aparţin grupului B-complex sunt: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina şi niacinamida), Be (piridoxina), B12 (cobalamina), acidul folic, acidul pantotenic, biotina, colina, inositolul şi PABA (acidul para-aminobenzoic). Vitaminele B se găsesc în cantităţi mai mari în drojdia de bere, cereale, nuci, lapte, ouă, spanac, ştevie, salată verde, pui, ton sau alune.