Următoarea generaţie de proteine
Fripturi preparate cu ajutorul unor imprimante 3D
Articol de Octavian Begu, 07 Noiembrie 2019, 03:41
Alimentaţia ar putea să fie compusă peste câţiva ani din fripturi preparate cu ajutorul unor imprimante 3D şi în alte feluri de proteine, care vor fi produse din aer, metan şi microbi vulcanici, informează Fundaţia Thomson Reuters.
Odată cu succesul exploziv înregistrat de friptura vegană şi înlocuitorii vegetali pentru hamburgeri dezvoltaţi de unele companii, sectorul proteinelor alternative îşi continuă creşterea spectaculoasă.
Potrivit băncii de investiţii Barclays, vânzările de carne alternativă ar putea creşte de 10 ori în următorul deceniu şi poate ajunge la 140 de miliarde de dolari, circa 10 la sută din industria globală a cărnii.
O nouă generaţie de produse aflate în etapa de dezvoltare combină tehnologia de ultimă generaţie cu procese străvechi de fermentaţie pentru a transforma elemente altfel dăunătoare sau banale în ingrediente alimentare esenţiale, cu scopul de a reduce uriaşa amprentă de carbon a agriculturii.
Enter Solar Foods, o companie finlandeză, lucrează la o pudră proteică comestibilă, realizată din microbi plasaţi într-un lichid şi hrăniţi cu mici bule de oxigen şi dioxid de carbon, utilizând apă, aer şi electricitate regenerabilă.
O altă companie, String Bio, cu sediul în Bangalore, vrea să transforme metanul, un gaz de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon, într-o pudră proteică destinată mai întâi animalelor, iar o alta a fabricat o proteină bază pe microorganisme găsite în izvoarele vulcanice fierbinţi din Parcul Naţional Yellowstone.
Pe de altă parte, fondul New Crop Capital, investeşte exclusiv în start-up-uri ce dezvoltă înlocuitori pentru carne, fructe de mare şi produse lactate. Una dintre acestea, o companie spaniolă, foloseşte o imprimantă specială în 3D pentru a produce o friptură ce imită gustul şi textura cărnii, folosind seringi cu forma unor cartuşe pentru a ejecta proteine pe bază de plante.
Unii au criticat produsele alternative pe bază de plante, pe motiv că sunt intens procesate şi bogate în sodiu şi au pus sub semnul întrebării rolul lor într-o dietă sănătoasă. Alţii, precum un centru sprijinit de industria alimentară şi a băuturilor, au lansat campanii în care susţin că aşa-zisa carne falsă abundă în chimicale.