Un material ultrasubţire aduce premiul Nobel pentru fizică
Doi cercetători ai universităţii din Manchester, Andre Geim şi Konstantin Novoselov, au primit premiul Nobel pentru fizică din 2010 pentru studierea atomului de carbon.
Articol de Sorin Solomon, 05 Octombrie 2010, 13:35
Premiul Nobel pentru fizică pe 2010 a fost decernat, marţi, cercetătorilor Andre Geim şi Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, pentru "lucrările lor revoluţionare asupra grafenului", a anunţat comitetul Nobel.
Grafenul este varianta bidimensională a grafitului şi este format dintr-un aranjament plan de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală.
Grafenul a fost descoperit în 2004, prin exfolierea grafitului şi are o serie de proprietăţi deosebite, care îi conferă un potenţial extraordinar, atât pentru fizica teoretică fundamentală, cât şi pentru realizarea practică a unor noi aplicaţii.
În 2009, premiul Nobel pentru fizică a revenit cercetătorilor mai mulţi cercetători consideraţi părinţii fibrelor optice şi ai imagisticii digitale.
Luni, cercetătorul britanic Robert Edwards a fost recompensat cu premiul Nobel pentru medicină, pentru descoperirile sale în domeniul fertilizării in vitro.
De la Ig Nobel la Nobel
Cercetătorul Andre Geim a obţinut în 2000 premiul Ig Nobel, împreună cu Sir Michael Berrz de la Universitatea Bristol, pentru că a reuşit să facă o broască să leviteze.
Video: Broasca care levitează. Sursa: You Tube.
Ig Nobel este o parodie a premiilor Nobel, oferit cercetărilor ştiinţifice inutile din 1991 de universitatea Harvard .
Astfel, Andre Geim este primul om de ştiinţă care a reuşit să treacă de la premiul Ig la prestigiosul şi realul premiu Nobel.
Sezonul 2010 al Premiilor Nobel continuă
Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 7 octombrie.
Laureatul premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.
Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri, 8 octombrie.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii.
Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.