Topirea gheţarilor din Groenlanda, de 6 ori mai rapidă decât în 1980
Cercetătorii au calculat topirea gheţarilor din Groenlanda începând cu 1972, iar ritmul este ''înspăimântător'', potrivit unui studiu.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Aprilie 2019, 09:38
Cercetătorii au calculat topirea gheţarilor din Groenlanda începând cu 1972, iar ritmul este ''înspăimântător'', potrivit unui studiu.
Măsurarea topirii gheţarilor în Groenlanda sau în Antarctica este un demers realizat cu o anumită precizie în 2019, graţie unui arsenal de sateliţi, staţii meteorologice şi modele climatice complexe, relatează France Presse.
Oamenii de ştiinţă ştiau să facă acest calcul destul de bine pentru perioada 1990-2000, dar estimările care vizau deceniile precedente erau, până în prezent, puţin fiabile, întrucât sateliţii şi celelalte tehnologii erau mai puţin avansate.
Într-un studiu publicat în revista Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite, cercetătorii au recalculat pierderile de gheaţă începând cu 1972, data lansării pe orbită a primilor sateliţi Landsat, care au fotografiat cu regularitate Groenlanda.
Oamenii de ştiinţă dispun de trei metode pentru măsurarea topirii calotei glaciare.
Sateliţii măsoară pur şi simplu altitudinea şi variaţiile acesteia cu ajutorul unui laser: dacă un gheţar se topeşte, satelitul vede scăderea în altitudine.
O a doua tehnică, constă în măsurarea variaţiilor în gravitaţia terestră: munţii nu se mişcă (aproape) deloc, aşa că acestea se explică prin mişcările şi transformările apei.
Totodată, oamenii de ştiinţă au dezvoltat modele de bilanţ al maselor: aceştia compară ceea ce se acumulează în Groenlanda (ploaie, ninsoare) cu ceea ce iese (râuri de gheaţă topită) şi calculează apoi ceea ce rămâne.
Aceste modele, confirmate prin măsurători de teren, au devenit foarte fiabile începând cu mijlocul anilor 2000, cu o marjă de eroare cuprinsă între 5 şi 7%, în comparaţie cu 100% cu câteva decenii în urmă.
Potrivit rezultatelor, în anii 1970, Groenlanda a câştigat în medie 47 de gigatone de gheaţă anual, după care a pierdut un volum echivalent în anii 1980.
Topirea a continuat într-un ritm similar în anii 1990, cu o accelerare puternică începând cu anii 2000 şi mai ales din 2010.
În prezent, gheaţa se topeşte aşadar de şase ori mai rapid decât în anii 1980, estimează cercetătorii.
Gheţarii din Groenlanda, doar aceştia, au contribuit la creşterea nivelului apelor oceanelor cu 13,7 milimetri din 1972.