Test decapotabil cu Mazda MX-5
Decapotabila japonezilor de la Mazda supranumită şi Miata a ajuns la cea de-a patra generaţie şi poartă indicativul de MX-5, fiind o opţiune ideală pentru o plimbare în doi.
Articol de Bogdan Predescu, 28 Mai 2017, 11:35
La prima întâlnire cu micuţul bolid de la Mazda am fost impresionat de forma aerodinamică a maşinii, mult accentuată spre latura sportivă mai ales când acoperişul este dat la o parte. Am avut la dispoziţie pentru câteva zile versiunea MX-5 G160 Revolution a decapotabilei propusă de constructorul japonez. Trebuie spus chiar de la început că vorbim despre o maşină pentru două persoane, cu un spaţiu personal restrâns la maxim şi cu un spaţiu de depozitare aproape inexistent. Atuurile maşinii nu vin însă din lejeritatea de care te bucuri la interior ci din senzaţiile pe care le trăieşti atunci când dai frâu liber plăcerii de a conduce.
Caroseria este foarte ușoară tocmai pentru a te bucura din plin de condusul în aer liber, asta pentru că acoperișul hard-top retractabil vine cu un design interesant şi cu finisaje care poartă semnătura conceptului KODO - Sufletul mișcării. Cu o schemă de culori în două tonuri opțională, acoperișul modern al micuţului bolid poate fi deschis din mers (la viteze de până la 10 km/h). Este indicat însă să opriţi pentru a executa manevra care durează doar 13 secunde până ce veţi simţi din plin aerul proaspăt – în fond esența unei mașini sport decapotabile.
Caracteristicile tehnice ale maşinii testate impresionează prin motorul Skyactiv G de 2 litrii cu 160 de cai putere şi cu un cuplu maxim de 200 Nm la 4.600 de rpm. Puterea merge către puntea din spate printr-o transmisie manuală cu şase trepte care propune un schimbător foarte scurt care permite însă schimbări rapide. Totuşi trecerea la viteze mai mari se face destul de lin fără o explozie de putere, iar consumul te duce la valori destul de mari însă corecte pentru capacitatea motorului.
Poziţia la volan este foarte confortabilă în scaunele sport de la Recaro, cu o susţinere laterală excelentă, însă cu volanul destul de aproape de şofer deoarece nu este reglabil şi pe adâncime (doar pe înălţime). In funcţie de dimensiunile şoferului poziţia poate să te avantajeze sau să te deranjeze în anumite zone de discomfort, însă totul trece în plan secund odată ce ai decapotat maşina şi ai pornit la drum.
Dotările specific echipării Revolution mi-au oferit şansa întâlnirii cu sistemul audio BOSE cu 9 boxe dintre care 4 boxe față, un subwoofer amplasat central jos și câte 2 boxe în fiecare tetieră, sistem destul de util atunci când mergi cu maşina decapotată, însă destul de stresant când îţi sună telefonul în ceafă. Pe lista de opţionale avem mai multe elemente inovative de tehnologie i-Activesense, precum monitorizarea punctului mort, avertizarea la depăşirea involuntară a benzii de circulaţie şi faza lungă automată.
Şi ajungem şi la total, pentru modelul testat preţul ajunge la peste 26.000 de euro, nici foarte scump dar nici ieftin pentru o maşină de distracţie, fără vreo utilitate cotidiană şi cu o concurenţă foarte variată de la măricelul Opel Cascada la adversarii direcţi BMW Z4 sau Audi TT Roadster.