Sticlă care se autolipeşte după spargere
Pentru unirea a două bucăţi sparte de sticlă sunt necesare doar câteva minute, iar pentru refacerea completă a structurii sticlei sunt necesare până la şase ore.
Articol de Sergiu Şteţ, 18 Decembrie 2017, 07:00
Un grup de specialişti de la Universitatea din Tokyo a creat sticla care este capabilă, într-o perioadă scurtă de timp, să-şi refacă, în totalitate, structura după ce aceasta este spartă, informează postul de televiziune NHK.
Materialul de bază folosit de cercetători în proiectul lor este polimerul sintetic poliurea. Pentru unirea a două bucăţi de sticlă sunt necesare doar câteva minute, iar pentru refacerea completă a structurii sticlei sunt necesare până la şase ore.
După acest timp, sticla devine ca nouă. Oamenii de ştiinţă japonezi subliniază că acest lucru se poate obţine datorită aşa-numitului efect al legăturilor de hidrogen, în urma căruia moleculele polimerului, chiar şi separate, tind să revină la starea iniţială.
Potrivit afirmaţiilor profesorului Yanagisawa Yusuke de la Universitatea din Tokyo, aceste proprietăţi vor face ca sticla să devină un material inofensiv pentru mediu.