Sonda Rosetta a descoperit oxigen în atmosfera cometei 67 P
Sonda europeană Rosetta a descoperit oxigen din belşug în jurul cometei Ciuriumov-Gherasimenko.
Articol de RADOR, 29 Octombrie 2015, 13:34
Sonda europeană Rosetta a descoperit oxigen din belşug în jurul cometei "Ciuri" Ciuriumov-Gherasimenko, "o surpriză totală" pentru oamenii de ştiinţă, care se întreabă acum dacă nu trebuie să îşi schimbe modelele legate de formarea sistemului solar.
"Acest oxigen molecular (O2) ar putea fi mai vechi decât sistemul nostru solar", a anunţat un studiu publicat miercuri în revista britanică "Nature".
"Poate că va trebui să modificăm modelele actuale referitoare la formarea sistemului solar", a declarat André Bieler, unul dintre autorii studiului, citat de AFP.
"Este pentru prima dată când găsim dioxigen - mai cunoscut sub denumirea de oxigen molecular- într-o cometă, deşi el a fost detectat şi în alte corpuri celeleste ca lunile lui Jupiter sau Saturn", a spus Bieler.
Spectrometrul Rosina, unul dintre instrumentele-cheie ale misiunii Rosetta a realizat măsurători de gaze între septembrie 2014 şi martie 2015 atunci când cometa 67P se apropia de Soare.
Rosina a găsit aproape 4% oxigen molecular (raportat la vaporii de apă H2O) în norul care formează coada cometei, susţine studiul.
Această valoare a rămas stabilă de-a lungul lunilor care au urmat descoperirii.
Aceasta înseamnă că oxigenul este cel de-al patrulea gaz de cometă, ca importanţă, după vaporii de apă (H2O), monoxidul de carbon şi dioxidul de carbon.
#ICYMI: My detection of molecular oxygen outgassing from #67P points to a primordial origin https://t.co/Mpqe21Dt57pic.twitter.com/ErFqYbn7M7
— ESA Rosetta Mission (@ESA_Rosetta) October 29, 2015