Se lansează Goliat, primul satelit românesc
Agenţia Spaţială Europeană lansează pe orbită primul nanosatelit artificial românesc Goliat, de la baza din Guyana Franceză, ora 12.00 ora României.
Articol de Răzvan Stancu, 13 Februarie 2012, 09:03
Primul nanosatelit românesc, Goliat, dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română (ROSA), va fi lansat luni între orele 10.00 - 12.30 GMT (12.00 - 14.30, ora României) în cadrul zborului inaugural al rachetei VEGA a Agenţiei Spaţiale Europene de la o bază din Guyana Franceză, informează Mediafax.
Lansarea pe orbită a nanosatelitului românesc Goliat, poate fi urmărită pe siteul Agenţiei Spaţiale Europene.
Potrivit declaraţiei preşedintelui Agenţiei Spaţiale Româneşti şi director al proiectului Goliat, Marius-Ioan Piso, lansarea rachetei Vega ar fi trebuit să aibă loc iniţial pe data de 9 februarie, dar a fost amânat din cauza condiţiilor climatice nefavorabile din Guyana Franceză.
Satelitul Goliat îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsurări ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroizi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică.--fb1
Satelitul românesc a efectuat testele de funcţionare şi în prezent este integrat pe lansator împreună cu alţi opt sateliţi, la centrul spaţial al ESA din Guyana Franceză, potrivit ROSA.
Goliat este un satelit în formă de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame şi o putere de 2 waţi - a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007.
Mai multe detalii despre Goliat |
Centrele de comunicaţii includ echipamentul de emisie-recepţie radio, antenele şi sistemele de orientare automată ce vor fi utilizate în etapele de operare a satelitului.
Potrivit lui Marius-Ioan Piso, România lansează acest satelit pentru că este interesată să devină un actor în industria spaţială mondială.--fb2
Preşedintele Agenţiei Spaţiale Româneşti a precizat că Goliat transportă trei experimente ştiinţifice.
"Acest satelit ştie să observe Pământul, Ia imagini pe o bandă de vreo 70 de kilometri, cu o rezoluţie de vreo 10 - 20 de metri. De asemenea, măsoară doza de radiaţii integrală la nivelul orbitei şi face un experiment interesant de determinare a fluxului de micrometeoriţi la nivelul orbitei sale", a explicat Marius-Ioan Piso.
Timpul standard al misiunii nanosatelitului Goliat este de aproximativ 6 luni.
"Estimările noastre, în condiţii normale, sunt de aproximativ 1- 3 ani până începe să ardă", a explicat Ioan Piso.
Goliat este dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, la care au contribuit studenţi de la Universitatea Bucureşti - Facultatea de Fizică, dar şi de la Politehnică - Facultatea de Aeronave.
Marius-Ioan Piso a mai spus că lansarea Goliat este gratuită, acest drept fiind câştigat de ROSA într-o competiţie a ESA.