Sam Altman revine la OpenAI, după ce s-a ajuns la un acord "de principiu"
Startup-ul, cu sediul în San Francisco, marți, 21 noiembrie, a explicat într-un comunicat de presă oficial că a ajuns de fapt la un acord cu antreprenorul și informaticianul: "Am ajuns la un acord de principiu pentru revenirea lui Sam Altman la OpenAI în calitate de CEO, cu un nou consiliu de administrație inițial".
Articol de RADOR, 23 Noiembrie 2023, 11:02
ilfattoquotidiano.it - OpenAI a declarat că CEO-UL demis, Sam Altman, se va întoarce la compania care a creat ChatGPT și care l-a concediat la sfârșitul săptămânii trecute, cel mai recent episod dintr-o poveste care a zguduit industria inteligenței artificiale.
Startup-ul, cu sediul în San Francisco, marți, 21 noiembrie, a explicat într-un comunicat de presă oficial că a ajuns de fapt la un acord cu antreprenorul și informaticianul: "Am ajuns la un acord de principiu pentru revenirea lui Sam Altman la OpenAI în calitate de CEO, cu un nou consiliu de administrație inițial".
Consiliul de administrație anterior al OpenAI, care îl includea pe administratorul delegat al Quora, Adam D'Angelo, a refuzat să ofere o explicație oficială pentru concedierea bruscă a lui Altman vinerea trecută, declanșând astfel un weekend de conflicte interne la companie și presiuni externe crescânde din partea investitorilor în start-up.
În special, Microsoft, care a investit miliarde de dolari în OpenAI și care deține drepturile asupra tehnologiei sale, a acționat rapid pentru a-l angaja luni pe Altman și a-l pune la conducerea unei divizii speciale pentru Inteligența Artificială, precum și a unui alt co-fondator și fost președinte, Greg Brockman, care a demisionat în semn de protest, după înlăturarea lui Altman.
Totodată, acest lucru a declanșat o amenințare de exod a aproape tuturor celor 770 de angajați ai startup-ului, care au semnat prompt o scrisoare prin care cereau demisia consiliului de administrație și revenirea lui Altman.
Cererea a fost acceptată în cele din urmă, în ciuda diferențelor dintre Altman și consiliul de administrație al OpenAI care, potrivit unor surse, sunt substanțiale și au de-a face cu viteza cu care se dezvoltă, se răspândesc și se comercializează sistemele de inteligență artificială.
Într-o serie de interviuri acordate luni, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a explicat cât de prioritară, dar și posibilă, este rezolvarea problemelor de conducere și acord cu consiliul startup-ului.
"Suntem încurajați de modificările aduse consiliului de administrație al OpenAI", a scris Nadella, marți seara, pe X. "Credem că acesta este un prim pas esențial către o guvernare mai stabilă, mai informată și mai funcțională".
Co-fondată de Altman ca organizație non-profit, cu misiunea de a construi în siguranță așa-numita "inteligență artificială generală", OpenAI a devenit ulterior o companie cu scop de profit, dar până marțea trecută era încă condusă de un consiliu de administrație non-profit.
După această nouă schimbare bruscă de direcție, rămâne de văzut dacă și acest aspect va evolua, permițându-i lui Altman să exploateze din plin, așa cum a sperat, faima obținută mai ales în ultimul an, și să se extindă prin atragerea de noi investitori.
Traducerea: Oana Avram/RADOR RADIO ROMÂNIA