Românii vor avea şi "identităţi virtuale"
Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor spune că orice român va avea, în curând, şi în lumea virtuală o identitate pentru a putea accesa aplicaţiile online ale statului, cum ar fi sistemul de plăţi online.
Articol de Ionuţ Dragu, 19 Mai 2011, 17:03
Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Valerian Vreme, a declarat, joi, că orice român va avea şi în lumea virtuală o identitate, pentru aplicaţiile dezvoltate de instituţiile statului.
Valerian Vreme a precizat că acest lucru va fi posibil cu ajutorul unui soft care va fi operaţional într-un an de zile.
Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, citat de Mediafax, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) de la Târgu Mureş, că le-a prezentat primarilor de municipii reuniţi o serie de proiecte dezvoltate de Ministerul Comunicaţiilor.
Ministrul comunicaţiilor a indicat că autorităţile locale vor fi beneficiarele noilor soluţii.
De asemenea, Valerian Vreme a precizat că Sistemul Naţional de Plată cu cardul bancar este un sistem dedicat plăţii taxelor şi impozitelor locale de către cetăţeni prin intermediul cardului bancar, "folosind o platformă web".
Platformele online, accesate cu telefonul mobil
Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor a mai declarat că proiectul managementului identităţii, în fază de proiectare, "va folosi o platformă soft finanţată din fonduri europene, operaţională în circa un an".
Potrivit lui Valerian Vreme acest sistem presupune că "orice român va avea şi în lumea virtuală o identitate, pentru aplicaţiile dezvoltate de instituţiile statului".
Ministrul comunicaţiilor a precizat că în ceea ca priveşte platforma legată de managementul identităţii, românii vor putea accesa platformele online ale statului fie cu ajutorul unui card de identitate cu cip, card de sănătate sau cu telefonul.
Vreme a susţinut că îi este greu să estimeze cât ar putea costa o astfel de "soluţie majoră în România", dar a arătat că platforma soft ar putea să fie operaţională în termen de 12 luni, după care va "urma şi o perioadă de implementare, legată de hard".
Ministrul comunicaţiilor a dat asigurări că nu vor apărea probleme legate de securitatea datelor şi că sistemul va putea rezista atacurilor.