Rezultatele testărilor pentru un vaccin anti-COVID-19
Rezultatele testărilor pentru un vaccin anti-COVID-19 al Universităţii Oxford urmează să fie făcute publice în acest an.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Noiembrie 2020, 09:51
Universitatea Oxford speră să prezinte rezultatele ultimelor teste efectuate pentru un posibil vaccin împotriva COVID-19, în cursul acestui an, deşi liderul investigaţiei ştiinţifice a avertizat că va dura până când viaţa va reveni la normal.
Un vaccin eficient este văzut ca un punct de cotitură în lupta împotriva cronavirusului, care a ucis mai mult de 1,2 milioane de persoane în întreaga lume, a dezechilibrat economia globală şi a schimbat viaţa zilnică a miliarde de oameni.
"Sunt optimist că vom ajunge la acel punct înainte de finalul acestui an", a declarat Andrew Pollard despre prezentarea rezultatelor testelor în cursul acetsui an.
Pollard a afirmat că, cel mai probabil, vom şti anul acesta dacă vaccinul funcţionează sau nu, după care datele vor trebui revizuite cu atenţie de către reglementatori şi apoi va fi luată o decizie politică asupra celor care vor fi vaccinaţi.
"Suntem aproape, dar nu am ajuns încă acolo", a afirmat Pollard, director al Grupului Oxford pentru vaccinuri.
Întrebat dacă se aşteaptă ca vaccinul să înceapă să fie distribuit după Crăciun, el a afirmat: "Sunt puţine şanse ca acest lucru să fie posibil, dar pur şi simplu nu ştiu".
Vaccinul Oxford/AstraZeneca este aşteptat să fie unul dintre primele ale Big Pharma, care să fie supuse aprobărilor, împreună cu candidaţii de la Pfizer şi BioNTech.
Cercetările pentru vaccinul Universităţii Oxford au început în luna ianuarie.
Numit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, vaccinul cu vector viral este realizat dintr-o versiune slăbită a unui virs al răcelii comune, care poate îmbolnăvi cimpanzeii.
Pollard a declarat că Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente a stabilit că vaccinul va trebui să aibă o eficienţă de cel puţin 50% pentru a avea un impact transformativ asupra pandemiei.
"Dar ca să putem, din punct de vedere ştiinţific să testăm 50% este mult mai greu - trebuie să apară mult mai multe cazuri, în timpul testărilor", a afirmat el.
"Aşadar cred că putem să sperăm ca vaccinul să fie mult mai eficient de atât şi să avem un răspuns curând", a declarat Pollard.
Dacă vaccinul Oxford funcţionează, el ar permite într-un final ca lumea să revină într-o anumită măsură la normal, după pandemie.
Întrebat ce ar însemna succesul, el a răspuns: "Cred că este bine să ai un vaccin cu o eficienţă semnificativă - aşadar dacă, să zicem, aceasta este de 50, 60, 70, 80 la sută, oricare ar fi cifra - este o realizare enormă.
Înseamnă că din punctul de vedere al sănătăţii, sunt mai puţine persoane bolnave de COVID-19, care merg la spital, că persoanele care au cancer pot fi operate sau să facă terapii - este o modificare completă şi un succes dacă reuşim să atingem acest nivel de eficienţă".
Pollard, unul dintre cei mai importanţi experţi în imunologie din lume, a afirmat că lumea nu va putea reveni la normal imediat.
"Din păcate, nu înseamnă că putem reveni cu toţii la normal imediat, deoarece durează distribuirea vaccinurilor, nu toată lumea le va primi", a afirmat el.
"Încă se vor îmbolnăvi oameni pentru că virusul are o transmitere prea eficientă", a mai declarat Pollard, relatează Reuters, preluată de Rador.