Reţele sociale pot duce la izolarea utilizatorilor în viaţa reală
Potrivit unui studiu, folosirea zilnică a mediilor sociale online dublează şansele ca o persoană să experimenteze izolarea socială.
Articol de Sergiu Şteţ, 06 Martie 2017, 11:04
Potrivit psihologilor americani, serviciile sociale de media precum Twitter, Facebook şi Pinterest determină tot mai mulţi oameni să se simtă singuri. Potrivit unui studiu, folosirea zilnică a mediilor sociale online dublează şansele ca o persoană să experimenteze izolarea socială.
Specialiştii susţin că expunerea la reprezentarea idealistică a vieţilor altor persoane ar putea provoca sentimente de invidie. Studiul realizat de psihologi a vizat inclusiv serviciile Instagram, Snapchat şi Tumblr.
"Nu ştim încă ordinea în care au apărut - folosirea mediilor sociale sau percepţia senzaţiei de izolare socială", a declarat Elizabeth Miller, coautorul studiului şi profesor în cadrul Universităţii din Pittsburgh."Este posibil ca adolescenţii care iniţial s-au simţit izolaţi social să apeleze la mediile sociale. Sau poate folosirea intensivă a mediilor sociale online a condus cumva la percepţia de izolare faţă de restul lumii reale".
BBC transmite că potrivit unor teorii prezentate în raportul respectiv, cu cât timpul petrecut de o persoană pe internet este mai mare, cu atât mai puţin timp are pentru a interacţiona în lumea reală. Folosirea internetului poate determina apariţia unor sentimente de excludere, cum ar fi vizionarea fotografiilor unor prieteni care se bucură de un eveniment la care nu ai fost invitat.
Echipa care a realizat studiul a chestionat aproximativ două mii de adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 32 de ani. Brian Primack, profesor din cadrul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Pittsburgh, a declarat: "Aceasta este o problemă importantă de studiat deoarece problemele de sănătate psihică şi izolarea socială a atins niveluri epidemice printre adolescenţi. Moştenim fiinţe sociale, însă viaţa modernă tinde să ne compartimenteze în loc să ne reunească. În timp ce ar părea că mediile sociale ne oferă oportunităţi pentru a umple golurile sociale, sunt de părere că acest studiu sugerează că aceasta ar putea să nu fie tocmai soluţia la care oamenii sperau".