Republica Moldova pregătește propriul său program spațial
Republica Moldova va lansa, în anul 2014, primul său satelit artificial, potrivit academicianului Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice a Republicii Moldova.
15 Mai 2011, 19:57
Republica Moldova pregăteşte propriul său program de cucerire a spaţiului cosmic. În acest program sunt implicaţi o serie de savanţi, universităţi şi 10 întreprinderi care au furnizat tehnică spaţială pentru programele fostei Uniuni Sovietice.
În acest context, Republica Moldova se pregăteşte să lanseze, în anul 2014, primul său satelit artificial.
Anunţul a fost făcut la Cluj-Napoca de către academicianul Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice a Republicii Moldova, care a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi care este, totodată, unul dintre cei mai cunoscuţi savanţi din fosta Uniune Sovietică.
Experienţă sovietică şi occidentală pentru satelitul Moldova
Satelitul artificial al Republicii Moldova a fost conceput de o serie de savanţi care au lucrat în programele spaţiale ale Uniunii Sovietice, dar şi de tineri cercetători care au studiat în Occident, inclusiv în Statele Unite, spune academicianul Ion Bostan.
”O serie de componente ale satelitului, precum acumulatorii cu alimentare de la energia solară, sunt realizate în Statele Unite ale Americii, iar savanţii moldoveni au avut nevoie de aprobări speciale pentru a le cumpăra, prin intermediul unei firme din Germania”, a spus academicianul Ion Bostan.
Academicianul din Republica Moldova afirmă, pe de altă parte, că o parte importantă a componentelor viitorului satelit artificial a fost produsă de intreprinderile din Chişinău, care, la rândul lor, au lucrat în programele de cercetare ştiinţifică ale fostei URSS. Este vorba de 10 fabrici de top, a căror producţie era până recent secret de stat.
Aceste intreprinderi au produs inclusiv primul laborator de microbiologie în condiţii de imponderabilitate, testat de sovietici în anii 1970, spune profesorul Ion Bostan.
Academicianul Ion Bostan este unul dintre cei mai renumiţi savanţi din Europa de Est. El a fost implicat în programele de cercetare spaţială sovietică, împreună cu mai mulţi cercetători din Republica Modova.
De asemenea, el a pus la punct sistemele de transmisie silenţioasă, folosite de submarinele nucleare ruseşti. Ion Bostan a fost şef de catedră la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Moscova.
În anul 1992, după ce a fost ales rector al Universităţii Tehnice din Chişinău, el a introdus învăţământul tehnic în limba română în Republica Moldova.