Red Star, "rival" pentru Windows din Coreea de Nord
O analiză realizată de o agenţie guvernamentală din ţara vecină, Coreea de Sud, relevă faptul că sistemul de operare vizează de fapt monitorizarea activităţii utilizatorilor.
Articol de Bogdan Mihai, 06 Aprilie 2010, 20:47
Informaţii despre Red Star au fost făcute publice de un blogger rus, student în Coreea de Nord, care a cumpărat programul de pe stradă.
O analiză amanunţită realizată de Institutul pentru Ştiinţă şi Tehnologie (STPI) din Coreea de Sud relevă faptul că sistemul de operare vizează de fapt monitorizarea activităţii utilizatorilor.
"Scopul sistemului de operare este de a controla informaţia din Coreea de Nord.
"Totuşi, datorită numărului mic de porgrame disponibile, Red Star nu va fi uşor de distribuit pe teritoriul ţării", se arată în raportul realizat de agenţia guvernamentală.
Cu toate acestea, foarte puţini locuitori ai Coreei de Nord deţin un calculator personal sau au acces la internet. Conţinutul web este, de asemenea, puternic cenzurat.
Bloggerul rus, care foloseşte pseudonimul "Mihail", relatează că sistemul de operare poate fi cumpărat pentru un preţ de 5 dolari. Totodată, el a postat o serie de screenshoturi pe blogul său.
Noul sistem de operare arată determinarea Coreei de Nord de a avansa în tehnologia informatică, domeniu în care autorităţile se ghidează după filozofia "Juche", bazată pe încrederea în sine.
Red Star foloseşte ca muzică de start-up un popular cantec folk coreean şi utilizează un calendar în care numărătoarea anilor începe de la naşterea fondatorului statului, Kim Il Sung. Astfel, anul 2010 este afişat ca anul 99.
Sistemul este bazat pe Linux dar majoritatea aplicaţiilor instalate, printre care şi suita Office şi unele jocuri, sunt inspirate din versiuni realizate de gigantul american Microsoft.
Rulează doar în limba coreeană şi se instalează în 15 minute, se mai arată în raportul agenţiei guvernamentale.
Totodată, raportul agenţiei guvernamentale STPI arată intenţia Coreei de Nord de a porni un război informatic împotriva unor site-uri web din Coreea de Sud şi SUA.
În luna iulie a anului trecut, Coreea de Sud s-a confruntat cu un val de atacuri cibernetice care aveau drept scop blocarea anumitor site-uri.
Şi în SUA, paginile de internet ale Casei Albe şi Pentagonului au fost ţinta unor atacuri care, conform rapoartelor, au avut originea în Coreea de Nord.